Torsdag forrige uke – få timer før Aleksej Navalnyjs død – var det uvanlig aktivitet i straffekolonien han satt fengslet, ifølge avisa Novaja Gazeta.

«Torsdag kveld fikk andre fanger i straffekolonien ikke lov til å bevege seg mellom brakkene. Sikkerheten ble betydelig skjerpet», skriver avisen , som har vært i kontakt med en medfange.

Ifølge fangen ble alle de innsatte låst inne på cellene sine, og vaktene fikk det uvanlig travelt med å kontrollere hvem som kom og dro fra straffekolonien.

– Vi hørte biler kjøre inn i fengselsområdet sent på kvelden, men vi kunne ikke se hvem som kom, sier han til Novaja Gazeta, en uavhengig og regimekritisk avis som ledes av nobelprisvinner Dmitrij Muratov.

– Tror han døde mye tidligere

Tidlig morgenen etter ransaket vaktene fangenes celler og beslagla alt fra spillekort til mobiltelefoner, skriver avisen.

Rundt klokken 10 lokal tid (klokken 6 norsk tid) fikk fangene høre at Navalnyj var død. Ifølge fangen var det ingen ambulanse på stedet da det ble kjent.

– Cellen til Navalnyj er plassert litt ved siden av brakkene, men vi hadde sett om en ambulanse kjørte opp til den. Det var ingen ambulanse der om morgenen, den kom først etter at Navalnyjs død ble kunngjort.

Fangen sier han tror 47-åringen døde mye tidligere enn det som er sagt fra offisiell side.

– Trolig døde han kvelden før, sier han.

Kraftige reaksjoner

Russiske fengselsmyndigheter meldte fredag forrige uke at Navalnyj hadde dødd plutselig i en straffekoloni i Jamal-Nenets, langt nord i det sentrale Russland. Lørdag bekreftet støttespillere at 47-åringen var død.

Ifølge offisiell russisk informasjon kollapset Navalnyj etter å ha løpt og trent i ekstrem kulde, og forsøk på å gjenopplive ham mislyktes.

Russiske myndigheter har ennå ikke fastslått dødsårsaken, men har antydet at 47-åringen døde av blodpropp.

Navalnyjs mor Ljudmila har sammen med sin advokat reist til straffekolonien for å identifisere sønnen, men nektes tilgang til likhuset der liket angivelig befinner seg.

47-åringens død har skapt kraftige reaksjoner verden over, og flere mener russiske myndigheter har skyld i dødsfallet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.