Russiske borgere krysser grensen ved grensestasjonen på Storskog .Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det er kø av biler som vil inn i Norge fra Russland også søndag. Mange vil unngå å mobiliseres til krigen. Ingenting tyder på at russerne har begrenset utreisemulighetene.

Denne helgen har til sammen 295 personer reist inn til Norge fra Russland over Storskog i Finnmark, opplyser politiet.

Etter at flere tusen russere har forlatt landet i etterkant av Vladimir Putins mobilisering til krig, har ryktene svirret om at Russland ville stenge for utreise for menn i mobiliseringsalder.

Dette ser ikke ut til å stemme, ifølge politiet.

For selv om trafikken til Norge har avtatt siden onsdag, er det lite som tyder på at russere med gyldige papirer, nektes utreise.

Søndag formiddag snakket NTB med en ung russisk mann som hadde krysset grensa sammen med familien sin. Han sa at det er lang kø på russisk side, og anslo at de hadde ventet drøyt to timer i kø for å komme seg forbi kontrollpunktene på russisk side av grensa.

President Putin har sagt han skal mobilisere ca. 300.000 menn til krigen, en del observatører mener det kan bli snakke om langt større antall. Titusener av russere, i hovedsak menn, har så langt forlatt landet som følge av dette. Men Norge er ikke blant de tilgrensende nabolandene som er mest berørt av slik trafikk.

Per onsdag var det meldt at nesten 200.000 russere til sammen har flyktet, og da i hovedsak til de tre nabolandene Georgia, Kasakhstan og Finland, skriver Dagsavisen. Det skal være snakk om minst 53.000 til Georgia, minst 98.000 til Kasakhstan og 43.000 til Finland.

Les også: 

Nekter å bli Putins kanonføde – milelange køer for å komme seg ut av Russland

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.