Grenseovergangen mellom Russland og Norge ved Storskog i Finnmark. Nordmannen skal ha krysset grensen utenom denne overgangen. Foto: Lise Åserud / NTB

 

Politiet i Finnmark bekrefter at en nordmann er pågrepet av russisk politi etter å ha krysset grensen ulovlig. Det er uklart hva hensikten med grensepasseringen har vært.

Pågripelsen fant sted sent i april, og offentliggjøres først nå.

– Politiet i Finnmark ble 25. april i henhold til overenskomsten mellom Norge og Russland orientert om at russiske grensemyndigheter hadde pågrepet en norsk borger for å ha krysset grensen ulovlig, skriver politiadvokat Eve. Kr. Remmen i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

NTB melder om saken.

Politiet opplyser at de har opprettet sak for å undersøke hva som har skjedd. De opplyser også at spørsmål om mannens situasjon må rettes til Utenriksdepartementet.

Pågrepet ved Boris Gleb

Saken er foreløpig omgitt av et visst hemmelighold. Det er uklart hvorfor mannen foretok denne grensepasseringen og bega seg inn i Russland.

– Politiet kan ikke gi noen ytterligere informasjon om saken, skriver Remmen.

Nordlys skrev tidligere onsdag at den regionale nyhetstjenesten severpost.ru hadde skrevet at nordmannen ble pågrepet ved Boris Gleb, om lag to kilometer inn på russisk side.

Også avisa Barents Observer skrev onsdag at en nordmann skulle være pågrepet av FSB på russisk side av grensa. Han skal ha blitt pågrepet av en grensepatrulje som hadde fått tips av en lokal milits om at en nordmann hadde krysset grensa.

Risikerer to år i russisk fengsel

Russerne opererer med temmelig straffer for slike lovbrudd. I lys av nåværende spente situasjon mellom Norge og Russland, er det liten grunn til å tro at russerne vil være spesielt vennlig innstilte.

I den russiske meldingen heter det at mannen risikerer to år i russisk fengsel.

Den norsk-russiske grensa er strengt bevoktet på begge sider, og det er ulovlig å krysse den utenfor grensestasjonene.

NTB bedt UD om å kommentere pågripelsen, men har foreløpig ikke lyktes med å få en kommentar.

NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp flere gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.