Kristian Michelsen nektet straffskyld da ankesaken mot ham startet i Borgarting lagmannsrett tirsdag.

34 år gamle Kristian Michelsen fra Verdal ble i november i fjor dømt til fengsel i sju og et halvt år for terrordeltakelse og terrorforbund i Syria.

Trønderen nektet straffskyld for alle påtalemyndighetens terroranklager etter oppholdet i Syria fra november 2014 til april 2016. Han hevdet han ikke var involvert i militær tjeneste for IS, men at han dro til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen mot Bashar al-Assad.

Nå har imidlertid Michelsens forsvarer funnet en dom avsagt i Tyrkia. Dommen kan frikjenne Michelsen, ifølge forsvareren:

Tiltaltes forsvarer, advokat Elisabeth Myhre, sa i retten at de har fått tak i det som kan være en frifinnende dom fra en rettssak mot tiltalte i Kilis i Tyrkia. Dommen er ikke ferdig oversatt, så det er for tidlig å si hva innholdet er, skriver Adresseavisen.

Hennes forsvarskollega i retten, advokat Trygve Staff, opplyser til NTB etter første rettsdag at de først må motta de tyrkiske dokumentene fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), før de kan vurdere om de vil be saken utsatt.

Staff er foreløpig usikker på om de får de komplette dokumentene som de forventer fra PST onsdag.

Forsvaret har hevdet at 34-åringen allerede var frifunnet i Tyrkia. Trønderen står tiltalt for å ha inngått terrorforbund samt deltakelse i IS.

Frifinnende dom

Da saken startet i Oslo tingrett i fjor, mente forsvarerne at det kunne foreligge en frifinnende dom fra Tyrkia. Ifølge VG ba de om utsettelse, noe som ble avvist av dommeren.

Advokat Siri Langseth, som da var forsvarer sammen med Myhre, påpekte at de ikke hadde fått dokumentene som underbygde utfallet av tiltalen.

− Rettsforhandlingene var avsluttet og gjort endelig, noe som ble uttalt i et brev til Justisdepartementet i Norge. Domsslutningen lå vedlagt. Den domsslutningen synes imidlertid ikke å ha fulgt med i forsendelsen, sa Langseth.

Ifølge avisa mente hun at dokumentene antyder at mannen ble domfelt og at han fikk en svært kort straff eller ble frifunnet. (NTB)

Politiet beslagla nesten 13.000 meldinger fra Michelsens telefon, skrev Document i november. I meldinger hjem til Norge har han blant annet skrevet at han «leve under sharia-loven» og «kjæmpe mot dæm som drepe muslima». I en annen melding har han skrevet «æ e isis nu å det e æ stolt av», ifølge Adresseavisen.

34-åringen har sendt bilder av dette våpenet og skrytt av det til venner på Messenger. Bildet ble lagt frem som bevis i tingretten. Foto: Politiet

Kristian Michelsen er konvertitt og reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. Han ga senere livstegn fra seg fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria. I juni i fjor krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering.

Han satt fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse.

Trønderen er den av norske fremmedkrigere som har vært lengst i Syria og kommet levende tilbake.

I vitneboksen redegjorde han for oppveksten i Verdal i Nord-Trøndelag, som tidlig var preget av mobbing, familieproblemer og rusbruk.

Michelsen er en av tre etniske konvertitter fra Trøndelag som reiste til Syria. De to andre er en mann og en kvinne. Mannen er meldt omkommet, mens kvinnens skjebne ikke er kjent.

Kristian Michelsen ble fengslet i Tyrkia da han rømte fra IS i slutten av april 2016. Han ble deportert til Norge fra Tyrkia i 2016 og arrestert av Politiets sikkerhetstjeneste da han ankom Oslo Lufthavn.

34-åringen møtte i retten tirsdag med blårutete skjorte og dongeribukse. Det var strenge sikkerhetstiltak for dem som skulle inn i rettssalen. Alle måtte vise legitimasjon, og håndbagasjen ble sjekket. Utenfor sto det bevæpnede vakter.

Nye vitner i ankesaken er en overlege fra Distriktspsykiatrisk senter i Levanger og trolig en fengselspsykolog.

Første uke i retten starter med innledningsforedrag. Tiltalte forklarer seg tirsdag og onsdag. Etter det skal de sakkyndige forklare seg. Neste uke er satt av til bevispresentasjoner og vitneforklaringer. Siste uke går med til forsvarets bevisførsel og prosedyrer. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂