Kristian Michelsen (34) er dømt for terrordeltakelse. Foto: Privat

34 år gamle Kristian Michelsen fra Verdal er dømt til fengsel i sju og et halvt år for terrordeltakelse og terrorforbund i Syria.

Dommen falt i Oslo tingrett mandag, melder TV 2.

Trønderen nektet straffskyld for alle terroranklagene som påtalemyndigheten har rettet mot ham etter oppholdet i Syria fra november 2014 til april 2016. Han hevder han ikke var involvert i militær tjeneste for IS, men at han dro til Syria for å hjelpe lokalbefolkningen mot Bashar al-Assad.

Retten finner det imidlertid bevist ut over rimelig tvil at han objektivt sett inngikk en reell avtale med IS om å begå straffbare handlinger som beskrevet i straffeloven, eller medvirke til dette.

Politiet beslagla nesten 13.000 meldinger fra Michelsens telefon. I meldinger hjem til Norge har han blant annet skrevet at han «leve under sharia-loven» og «kjæmpe mot dæm som drepe muslima». I en annen melding har han skrevet «æ e isis nu å det e æ stolt av», ifølge Adresseavisen.

Kristian Michelsen er konvertitt og reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. Han ga senere livstegn fra seg fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria. I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering.

Han satt fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse.

Trønderen er den av norske fremmedkrigere som har vært lengst i Syria og kommet levende tilbake.

I vitneboksen redegjorde han for oppveksten i Verdal i Nord-Trøndelag, som tidlig var preget av mobbing, familieproblemer og rusbruk.

Michelsen er en av tre etniske konvertitter fra Trøndelag som reiste til Syria. De to andre er en mann og en kvinne. Mannen er meldt omkommet, mens kvinnens skjebne ikke er kjent.

 

Kjøp Kent Andersens «Godhetens tanketomme ondskap» her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂