Den 31 år gamle somaliske fembarnsmoren var medlem av terrororganisasjonen IS da hun fikk bolig av flyktningetjenesten i en nordfjordkommune.

Nå er kvinnen tiltalt for deltagelse i IS. Hun Hun er tiltalt for å ha utviklet og spredd IS-propaganda og for å ha gitt økonomisk støtte til organisasjonen. Somalieren er den første kvinnen som blir terrortiltalt i Norge.

Kvinnen ble bosatt i en kommune i Nordfjord, ifølge Sunnmørsposten.

Da hun fikk bolig av den kommunale flyktningetjenesten, var hun allerede medlem i IS. Ifølge tiltalen var kvinnen med krigernavnet «Umm Sayfullah» medlem i terrorgruppen IS fra juni 2016.

Slik kommenterer rådmannen overfor TV 2 at offentlige midler ble brukt til å bosette en person som var IS-medlem:

– Vi hadde ingen kunnskap om dette på daværende tidspunkt. Det var ikke noe som tydet på dette da kvinnen ble bosatt.

Kvinnen ble pågrepet på flyplassen på Gardermoen 5. desember i fjor, og har siden sittet fengslet. PST mener at den somaliske statsborgeren var på vei til Syria for å møte en fremmedkriger hun skulle gifte seg med.

– Tiltalen er alvorlig. Samlet strafferamme i saken er 12 år, sier statsadvokat Marit Formo i Det nasjonale statsadvokatembete til NRK.

Kvinnen kom aldri til Syria, men er likevel tiltalt for deltagelse.

– Deltagelsen skjer mens hun fortsatt er i Norge. Tiltalen går på å bidra i forbindelse med propagandavirksomhet for ISIL. Det går også på å sette personer i kontakt med ISILs fasiliteringsnettverk i Syria, sier Formo.

Det ble funnet en bombeoppskrift på kvinnens telefon, samt en steg for steg instruks til hvordan man kan lage eksplosiver på sitt eget kjøkken.

31-åringen hadde kontakt med flere personer tilknyttet IS, i Syria, Storbritannia og Sudan, og deltok i åpne og lukkede fora på internett som publiserte propaganda, heter det i tiltalen.

Hun skal ha lest korrektur på propagandatekst, oversendt propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet terrorgruppen og opprettet fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier.

Den somaliske kvinnen er også tiltalt for å yte økonomisk støtte til terrororganisasjonen ved fire anledninger, i tidsrommet juni 2016 til mai 2017.

Det eri  dag ti «norske» kvinner i Syria. I sommer ble det kjent at islamisten Aisha Shezadi har bedt norske myndigheter om hjelp til å komme «hjem».

Shezadi og hennes to år gamle sønn holdes i flyktningleiren Hol nordvest i Syria. Hun etterforskes for terrordeltagelse.

Ingen av kvinnene med norsk tilknytning som har reist til Syria har blitt tiltalt for brudd på terrorlovgivningen, men ingen har heller returnert til Norge.

Rundt 40 norske menn har returnert til Norge etter å ha vært tilknyttet forskjellige ekstreme grupper i Syria og Irak. Syv av dem er dømt for deltagelse i IS eller for terrorforbund, ifølge NRK.

Advokat Steingrim Wolland, som er den somaliske kvinnens forsvarer, sier at hans klient stiller seg avvisende til tiltalen.

Rettssaken mot henne starter 14. januar i Oslo tingrett.

 

Gi Document en julegave!

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Du kan nå enkelt sette opp fast trekk med bankkort:

[simpay id=»280380″]

Eller betal til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt vipps-nummer er 13629

For å støtte oss via Paypal gå til vår Støtt Oss-side.