Foto: IS flagg viftet fra bil på Grønland i Oslo

En kvinne bosatt i Nordfjordeid er tiltalt for å ha deltatt i ekstremistgruppa IS. Rettssaken mot kvinnen starter i Oslo tingrett mandag.

Den 31 år gamle kvinnen er tiltalt for å ha jobbet for og støttet IS, og for å ha forsøkt å reise til Syria for å slutte seg til gruppen. Ifølge tiltalen deltok hun i IS i perioden juni 2016 til november 2017. Rettssaken vil pågå fram til 1. februar.

Ifølge tiltalen deltok kvinnen i både åpne og lukkede fora på internett, og hun hadde kontakt med flere personer tilknyttet ekstremistgruppa i Syria, Storbritannia og Sudan.

– Hun deltok i arbeid med å utvikle og spre ISIL-propaganda, blant annet ved å lese korrektur på propagandatekst, oversende propagandameldinger og tekst med voldelig jihadistisk innhold til en person tilknyttet ISIL og opprettelse av fiktive brukerkontoer på ulike sosiale medier, skriver statsadvokat Marit Formo i tiltalen.

I oktober 2017 forsøkte kvinnen å reise til Syria og tilslutte seg IS. Reisen startet i Nordfjordeid, og hun hadde med seg kontaktdetaljer til flere IS-tilknyttede personer. Hun ble pågrepet i Østerrike da hun forsøkte å reise videre fra Wien til Istanbul. Hun søkte asyl i Østerrike og ble plassert på asylmottak. Måneden etter reiste hun videre til Italia, der hun ble pågrepet av italienske myndigheter og fengslet, før hun ble uttransportert til Norge 5. desember samme år.

I tiltalen framgår det at kvinnen i februar 2017 formidlet kontakt mellom en person i Storbritannia og et såkalt fasiliteringsnettverk for IS i Syria i forbindelse med at denne personen planla å reise til landet og slutte seg til ekstremistgruppa. Mannen ble imidlertid pågrepet på Stanstead flyplass i London idet han forsøkte å reise.

Tiltalen omfatter dessuten økonomisk støtte til IS ved at hun overførte penger til mannen som ble pågrepet i London og en annen mann som var kriger for IS i Syria og som hadde til hensikt å gifte seg med henne. I tillegg skal hun ha overført penger til en IS-deltaker som befant seg i Sudan.

ISIL er en annen betegnelse for ekstremistgruppa IS.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.