Forsvarer Nils Christian Nordhus holder onsdag sin prosedyre under den siste dagen av rettssaken mot den IS-tiltalte kvinnen. Bildet er tatt en annen rettsdag. Foto: Fredrik Hagen / NTB

Forsvarer Nils Christian Nordhus mener at den IS-tiltalte kvinnen må frifinnes. Han mener at hun er et offer for menneskehandel.

– Vi har konkludert med at hun er et offer for menneskehandel og at det må lede til frifinnelse av henne, sa den tiltalte kvinnens forsvarer, advokat Nils Christian Nordhus, i innledningen til sin prosedyre i rettssaken i Oslo tingrett onsdag.

Kvinnen nekter straffskyld for tiltalen for deltakelse i en terrororganisasjon etter at hun i februar 2013 reiste til Syria for å slutte seg til ektemannen Bastian Vasquez, som var fremmedkriger for al-Qaida-tilknyttede Jabhat al-Nusra og senere IS.

Tiltalen gjelder for en periode som startet i juni samme år, da loven mot terrordeltakelse trådte i kraft, og fram til hun ble hentet ut av IS-kontrollert område i mars 2019.

– Dro ned til et annet prosjekt

Nordhus understreket at Jabhat al-Nusra på tidspunktet kvinnen reiste ned, ikke drev med internasjonal terror og at de ikke var opptatt av statsbygging, slik IS var.

– De drev en kamp mot Assad-regimet. Det var denne kampen det handlet om. Hun dro ikke ned på et tidspunkt da det hadde vært mange halshogginger eller forfølging av folkegrupper. Hun dro ned til et annet prosjekt, sa Nordhus.

Da kvinnen kom ned til Syria, ble hun satt til å gjøre husarbeid, og hun fikk senere også to barn.

– Det at hun er kone og mor, gjør det henne til en deltaker i ISIL? spurte forsvareren.

– Hadde ingen rettigheter

Kvinnen har selv forklart at hun ønsket seg hjem i mai 2013, men at hun ble nektet å reise.

– Hun ville hjem, men ble tvunget til å bli. Det er kjernen i vårt forsvar av henne, sa Nordhus.

Hun har også fortalt at hun ble voldtatt og utsatt for vold i ekteskapet med Vasquez.

Dette ble også trukket fram av Nordhus.

– Kvinnene som levde under IS, hadde ingen rettigheter, og voldtekt eksisterte ikke som konsept i rettsvesenet. Mente hun seg utsatt for vold og voldtekt, så kunne hun risikere å ikke ha noe sted å bo, sa Nordhus, mens kvinnen satt tydelig opprørt ved siden av ham.

– Reiste frivillig

Onsdag er siste dag av den fire uker lange rettssaken mot kvinnen i rettssal 250 i Oslo tingrett.
Tirsdag la aktor Geir Evanger ned påstand om fire års fengsel for den tiltalte kvinnen. Han sa da at det at kvinnen reiste frivillig til Syria, har svært mye å si for straffansvaret.

– Vi mener at hun har vært en deltaker i ISIL over mange år og at hennes bidrag har vært å legge til rette for den neste generasjonen og ta vare på ektemannen. Dette har vært viktig for ISILs statsbygging og opprettholdelse av organisasjonen, sa Evanger til NTB.

 

Kjøp Ruud Koopmans bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.