Mandag startet rettssaken mot IS-kvinnen. Hun er tiltalt for deltakelse i terrororganisasjonen IS fra hun ankom Syria i 2013 til 2019. Foto: Mohammed Alayoubi / NRK / NTB

Den terrortiltalte IS-kvinnen (30) nekter straffeskyld i IS-deltakelse i Oslo tingrett mandag. Påtalemyndigheten har på sin side sikret elektroniske bevis mot kvinnen.

– Nei, svarte kvinnen etter at tiltalen mot henne var lest opp og tingrettsdommer Ingemar Nestor Nilsen reiste spørsmålet om straffskyld, skriver NTB.

Forsvarsadvokatens strategi er å male et bilde av kvinnen som gissel. Advokat Nils Christian Nordhus sier kvinnen ikke hadde noen mulighet til å forlate Syria og derfor ikke skal straffes, og ignorerer det faktum at kvinnen selv valgte å reise til den islamske staten, hvor hun oppholdte seg i seks år. Nordhus mener kvinnen i praksis var en fange av IS-ektemannen.

Ifølge NTB har den terrortiltalte kvinnen også snakket positivt om Syria til andre i Norge.

Påtalemyndigheten mener at kvinnen har gjort seg skyldig i terrordeltagelse ved å reise til Syria for å gifte seg med en jihadist. Påtalemyndighetens påstand om at kvinnen oppholdt seg frivillig i det IS-kontrollerte området, er basert på store mengder kommunikasjon mellom den norske fremmedkrigeren Bastian Vasquez, hennes tidligere ektemann, og kvinnen selv.

Ifølge NTB startet PST etterforskning mot Vasquez allerede i 2012, ett år før hun reiste til Syria.

– Gjennom etterforskningen skaffet politiet seg et godt bilde av hennes situasjon. Det skyldes at PST satt på en god del avlyttede telefonsamtaler mellom tiltalte og Vasquez fra 2012 og framover, sa statsadvokat Geir Evanger da han holdt sitt innledningsforedrag i Oslo tingrett mandag formiddag. (NTB)

Aktor mener også at kvinnen visste hva hun gikk til da hun giftet seg med Vasquez og tilsluttet seg den Islamske Staten.

– Hun visste at Vasquez var med i Jabhat al-Nusra og at det var en ekstrem militær gruppering. Hun visste også at Vasquez var en militant kriger og at han deltok i terror, sa aktor Geir Evanger under sitt innledningsforedrag under den første dagen av rettssaken mot kvinnen. (NTB)

– Det finnes også bevis på at hun ønsket våpen da hun dro ned, sa Evanger.

Han presiserte at kvinnen selv har nektet for at hun ønsket våpen, skriver NTB.

VG skriver at terrortiltalen mot kvinnen baserer seg på to hovedpunkter:

  • Det ene er hennes ekteskap med tre IS-krigere. Gjennom å passe barn og hus for disse tre krigerne, la tobarnsmoren til rette for at de kunne delta i kamp for terrororganisasjonen IS, mener påtalemyndigheten.
  • Det andre er at påtalemyndigheten mener at kvinnen «glorifiserte» livet i Syria, for å få andre til å gifte seg med fremmedkrigere. I løpet av et drøyt år etter at hun selv dro, fulgte tre venninner etter.

Sentralt i rettssaken er hva slags syn man har på kvinners deltagelse i terrorstaten IS (omtalt som ISIL i tiltalen mot kvinnen).

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener at kvinner hadde en viktig rolle i IS. De fikk ikke delta i krigshandlinger, men drev finansiering og rekruttering til terrorstaten. Og de fødte og oppfostret barn som skulle indoktrineres i IS.

Hovedforhandlingen, som startet mandag morgen, skal pågå i fire uker. Fra lunsj mandag og opp mot fire dager fremover skal kvinnen forklare seg og fortelle om sitt liv i det IS-kontrollerte området.

Artikkelen er oppdatert.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.