Illustrasjonsfoto: Charles Platiau / Reuters / NTB scanpix

Raqiya Ahmed Hussein (34) «utgjør en fremtidig sikkerhetsrisiko» og er en «trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», ifølge myndighetene. Likevel er kvinnen på frifot og får bli i Norge, fordi Somalia er for farlig for henne.

Hussein er en somalisk fembarnsmor som er dømt for deltakelse i IS. Hun ble satt fri etter endt soning, men ble umiddelbart pågrepet og var lenge internert på Trandum, men er nå løslatt. Politiet har jobbet for å få henne uttransportert, melder NRK.

Det er Utlendingsdirektoratet (UDI) som har besluttet å utvise Raqiya Ahmed Hussein. De har gitt henne et varig innreiseforbud til Norge, men også bestemt at kvinnen ikke kan tvangsreturneres til Somalia.

I en rettskraftig dom fra Oslo tingrett ble hun dømt for både deltagelse i IS og for å ha gitt penger til terrororganisasjonen. Hun har mistet flyktningstatusen sin, og er utvist på grunn av tilknytningen til IS.

– Sikkerhetsrisiko og trussel mot nasjonale interesser

Hussein kom til Norge som asylsøker i 2013. I november 2017 ble hun pågrepet i Østerrike med 50.000 kroner og et falskt pass, på vei til Syria.

Myndighetene mener hun «utgjør en fremtidig sikkerhetsrisiko» og er en «trussel mot grunnleggende nasjonale interesser», skriver NRK.

Likevel får ikke politiet sendt henne tilbake til Somalia fordi UDI mener at hun har krav på beskyttelse.

UDI vil utvise den terrordømte fembarnsmoren Raqiya Ahmed Hussein «fra Nordfjordeid»

Etter utlendingsloven kan man vernes mot retur dersom det er «reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.»

Det er denne hjemmelen i utlendingsloven UDI viser til.

– En tvangsretur vil, slik situasjonen er per nå, være i strid med menneskerettighetene, sier politiadvokat Marianne Aune i Oslo politidistrikt til NRK. Hun vil imidlertid returneres til Somalia så snart returvernet opphører, sier Aune.

Det er forsøkt å få Hussein til å reise frivillig, men hun har «uttrykkelig (…) motsatt seg» å forlate riket, ifølge en kjennelse fra Oslo tingrett.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.