Nytt

En somalisk fembarnsmor er i Oslo tingrett dømt til fengsel i to år og ni måneder for IS-medvirkning. Dommen er betydelig mildere enn statsadvokat Marit Formos påstand på fem års fengsel.

Avgjørelsen kan bli viktig for andre norske kvinner som har reist til IS-kontrollerte områder. Det er anslått at 12 kvinner har dratt fra Norge til Syria og Irak for å gifte seg med IS-terrorister.

31-åringen var angivelig på vei fra Nordfjordeid til Syria for å gifte seg da hun ble pågrepet i Wien i 2017.

– Vi er fornøyde med at straffen er omtrent halvparten av det påtalemyndigheten ville ha. Jeg mener vi har nærmet oss et riktig straffenivå når man først velger å domfelle i denne saken, sier kvinnens forsvarer Steingrim Wolland til TV 2.

Fagdommeren i saken ønsket å dømme kvinnen til to år og tre måneders fengsel, men meddommerne ønsket en noe høyere straff. Dermed endte dommen på to år og ni måneder.

Kvinnen har allerede sittet varetektsfengslet i 16 av de 33 månedene. Det er derfor bare et halvt år til hun kan løslates etter to tredeler av sonet straff.

Fembarnsmoren kom til Norge som asylsøker i 2013. Fire år senere ble hun pågrepet i Østerrike i november 2017 med 50.000 kroner og et falskt pass.

Påtalemyndigheten hevder at somalieren var på vei til Syria, noe kvinnen selv nekter for.

Hun nekter straffskyld på samtlige punkter i tiltalen.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort:

Eller du kan velge et enkeltbeløp:

kr

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps-nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt oss-side.

Les også