Bomben var enkel, men ikke ufarlig. Foto: Politiet

17-åringen som plantet en selvlaget bombe på Grønland i Oslo 8. april 2017, er vedtatt utvist fra Norge av Justisdepartementet. Vedtaket er anket og behandlingen kan ta opp til et år.

Bomben sjokkerte Norge fordi det kom dagen etter at Rakhmat Akilov hadde pløyd ned og drept fem mennesker og såret 15 på Drottninggatan i Stockholm.

Bomben var primitiv, men den var fylt med metallbiter. Hensikten var klar.

Det har kommet frem at den 17 år gamle russiske statsborgeren fra Nord-Kaukasus ikke har gitt seg med radikal islam. Han omgås de mest ekstreme islamister i Oslo og ifølge VG har hatt lagt nye terrorplaner.

Men straffen for Grønlands-bomben var mild: Bare 10 måneders betinget. Tiltalen ble mildere jo lenger rettssaken varte.

På den bakgrunn er det spesielt at gutten utvises. Det tør ha sammenheng med at han ikke ga seg med radikal islam, men beveger seg i et ideologisk terreng der IS er helter.

8. november fattet Justisdepartementet vedtak om at gutten, nå 18 år, skal utvises for godt. Nettavisen har fått tak i begrunnelsen.

«PST mener utlendingen utgjør en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser. PST mener han er radikalisert, at han sympatiserer med (terrorgruppen, red. anm.) ISIL og at han har et tankesett som tilsier at han støtter bruk av vold for å oppnå politiske mål.

PST vurderer det som sannsynlig at han i fremtiden vil komme til å begå lignende, og mer alvorlige handlinger enn det han ble pågrepet for den 8. april 2017. PST har opplyst at utlendingen flere ganger har blitt observert med sentrale personer i det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo, og at han anses å ha blitt en del av dette miljøet. PST mener utlendingen har Norge i sitt fiendebilde.»

PST mener vel at gutten ser på Norge som fiende.

I april ba PST om at utvisning ble vurdert. 25. september ble han pågrepet i Oslo.

27. september bestemte Oslo tingrett at gutten skulle interneres på Trandum.

I november hevdet VG at den 18-årige IS-sympatisøren skulle ha planer om å begå terror i Norge.

Men det ble ikke reist sak mot ham. Hvorfor ikke?

Gutten har saksøkt Justisdepartementet og vil ha utvisningen kjent ugyldig.

Mandag skal interneringen av ham opp for retten. Myndighetene ber om fortsatt internering.

 Grunnen til at vi begjærer fortsatt internering på mandag er blant annet unndragelsesfare. Dersom han blir løslatt vet vi ikke om han vil gå i dekning, og det kan bli vanskelig for politiet å ha kontroll på ham, sier politiadvokat i Oslo politidistrikt Marianne Aune til Nettavisen.

Det er usedvanlig at Norge utviser og enda mer uvanlig at angjeldene person sitter internert på Trandum.

Gutten kom til Norge med familien i 2010. De fikk oppholdstillatelse. Resten av familien er fortsatt igjen i Norge.

Norge utviser bombedømt islamist (18)

Kjøp bokpakken med bestselgerne fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂