Innenriks

Et avsperret område på Grønland i Oslo etter funn av en «bombelignende gjenstand» den 8. april 2017. Foto: Ole Petter Skonnord / Reuters / Scanpix.

 

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anker dommen mot en 17-åring som ble pågrepet med en bombelignende gjenstand på Grønland i april.

PST er ikke fornøyd med dommen 17-åringen fikk på ni måneders fengsel, skriver Nettavisen. Statsadvokat Marit Bakkevig la ned påstand om to års fengsel i saken.

– Påtalemyndigheten har anket både lovanvendelsen under skyldspørsmålet og straffutmålingen, sier Bakkevig til avisen.

Dommen falt i Oslo tingrett 30. oktober.

Gutten ble pågrepet med den hjemmelagde bomben som besto av lightergass og splinter fra et nettinggjerde på Grønland i april i år. Han ble først siktet etter terrorbestemmelsene i straffeloven, men det ble i løpet av etterforskningen endret til ulovlig befatning med eksplosivt materiale.

17-åringen, som er russisk statsborger og kom til Norge som asylsøker sammen med familien i 2010, har sittet varetektsfengslet siden han ble pågrepet.

Under rettssaken tegnet PST et bilde av 17-åringen som en ung radikalisert person, blant annet på grunn av hans medlemskap i ulike ekstremistgrupper på appen Telegram messenger og fordi mange av søkene han har gjort på internett kan knyttes til terrorisme. Tenåringen nektet straffskyld i retten.

17-åringens forsvarer Javeed Shah sier til avisen at hans klient er skuffet over avgjørelsen om å anke og at de motanker bevisbedømmelsen av skyldspørsmålet.

(©NTB)