Nytt

Et område sentralt i Oslo ble avsperret av politiet da en sprengladning ble observert den 8. april 2017. Foto: Ole Petter Skonnord / Reuters / Scanpix.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mistenker at den nå 18 år gamle russiske statsborgeren fra Kaukasus som ble dømt for å ha plassert en sprengladning på Grønland i Oslo i april 2017, siden har planlagt ny terror i Norge med sin egen bil.

Det opplyser kilder til VG.

Noen dager etter dommen meldte 18-åringen bilen sin stjålet, ifølge motorvognregisteret. 18-åringen var på denne tiden ferdig med soningen av dommen, siden han satt så lenge i varetekt.

To uker etter at bilen ble meldt stjålet, 25. september, ble 18-åringen pågrepet av politiet i Oslo.

Pågripelsen til tross har PST imidlertid ikke valgt å gå til etterforskning eller siktelse av 18-åringen for terrorplanlegging, skriver avisen: Det tas snarere sikte på å få ham utvist fra Norge.

De involverte i saken er sparsomme med opplysninger overfor VG, men retten er kommet til at han er en farlig islamist:

I kjennelsen fra Oslo tingrett kommer det frem at sikkerhetstjenesten har gjort samme vurdering som departementet, at 18-åringen representerer en trussel mot grunnleggende nasjonale interesser.

«PST vurderer at N.N. (journ.anm. bombedomfelt russer) er radikalisert og at han sympatiserer med ISIL. N. N.s interesse for ISIL-propaganda gjør at PST har en særlig bekymring for han.», står det i kjennelsen.

I en trusselvurdering fra PST heter det at kaukasieren «har hatt kontakt med det ekstreme islamistiske miljøet i Oslo».

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.