En 22 år gammel norsk statsborger av pakistansk opprinnelse ble ifølge Dagbladet arrestert ved ankomst Gardermoen sist fredag, siktet for å ha drevet terror i Syria – sammen med de islamistiske terrorgruppene Jabath al Nusra og ISIL, begge tilknyttet al-Qaida.

22-åringen fra østlandsområdet har ikke et kriminelt rulleblad i Norge, men har vært kjent for Politiets sikkerhetstjeneste. Han var i fjor høst ikke regnet blant de farligste og mest aktive islamistene i Norge.

Dagbladet vet likevel at sikkerhetspolitiet har fulgt den ytterliggående islamistiske ekstremisten nøye de siste månedene, før han i september reiste til Syria.

22-åringens advokat John Christian Elden anfører noen ikke helt uventede argumenter til hans forsvar:

– Etter min oppfatning er dette kreativ lovbruk fra Politiets sikkerhetstjeneste. Hadde de brukt samme kreativitet tidligere, vil samtlige Spania-farere på 30-tallet blitt stemplet som terrorister. Samtidig merker jeg meg at PST mener Syrias regjering er den fornærmede part, sier Elden.

– Det betyr at PST også gjør amerikanske og norske myndigheter til terrorister. Både amerikanerne og den norske regjering kjemper mot det syriske regimet, sier Elden til Dagbladet.

Det sistnevnte argumentet lyder nokså tynt, all den tid det gjør regjeringer og terrorgrupper til ekvivalente størrelser. Det førstnevnte er prinsipielt interessant, men neppe helt sammenlignbart siden kampen for (og internt hos) islam ikke er begrenset til et territorium som det spanske eller andre.

Den siktede mannen er i øyeblikket innlagt på sykehus med skuddskader han pådro seg i Syria, som også var grunnen til at han dro tilbake. Det er på sin måte interessant at norsk helsevesen i praksis fungerer som et slags feltsykehus for al-Qaida.

 

Norsk islamist siktet for terrordrap av PST

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂