Dagbladet identifiserer nordmannen mistenkt for å ha mottatt terrortrening i Jemen som en tidligere venstreradikal og konspirasjonsteoretiker. Samtlige vestlige sikkerhets- og etterretningstjenester jakter nå på den 33 år gamle mannen, som i 2008 konverterte til islam ifb med ekteskapsinngåelse med en diplomatdatter fra et nordafrikansk land. I 2001 skal 33-åringen ha blitt kjent som en konspirasjonsteoretiker, da han ikke trodde at al Qaida sto bak terrorangrepet på USA.

Mannen skal ha tilbrakt ungdomstiden i miljøet rundt Blitz, arbeidet i en barnehage og har de siste årene fremstått som medlem av Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Dagbladet får opplyst at 33-åringen og en liten gruppe svært konservative kontakter flere ganger har besøkt både Rabita-moskeen i Calmeyers gate i Oslo, og en moské i Drammen. Rabita-moskeen drives av Det Islamske Forbundet, og er en av de mest kjente moskeene i Norge.

Eksempelvis besøkte kong Harald og kronprins Haakon moskeen i 2009, og moskeen har også avholdt flere profilerte arrangementer om islam i Norge. Menigheten driver en koranskole for barn, underviser i arabisk, islam og Koranen og har også en egen speidergruppe.

– Jeg har hatt en mistanke om hvem det kan være, og jeg har sett ham i Rabita enkelte ganger, sier forstander Basim Ghozlan (47) til Dagbladet.

Stille og rolig
– Rabita er en veldig stor moske og åpen hele tiden, og de aller fleste muslimene i Oslo har besøkt Rabita en eller annen gang.

– Vi vet at han har studert arabisk i Jemen, men vi har ikke merket at han har tilhørt noen grupperinger selv om vi har relativt god oversikt over hvem som går med hvem. Han er en stille type, han har besøkt Rabita men har aldri hatt noen verv eller noe ansvar, sier forstander Ghozlan til Dagbladet.

Ifølge Dagbladet jobber kontraterrorseksjonen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) opp mot flere små, ekstreme islamistmiljøer i både Oslo og Drammen. De aktuelle miljøene, som dyrker ekstreme holdninger til norske og vestlige verdier, skal være tilknyttet flere moskèer. PSTs forebyggende arbeid karakteriseres imidlertid som vanskelig:

Disse personene, som blir tett fulgt av PST, skal ikke ha vært interessert i å ha noen form for dialog med sikkerhetstjenesten.

Men overfor Dagbladet sier kilder med innsikt i PSTs arbeid at det nærmest er umulig å ha full kontroll på disse ekstreme islamistiske miljøene. Årsaken skal være ressurser — eller rettere sagt PSTs mangel på ressurser.

PSTs forebyggende arbeid mot de ekstreme islamistiske miljøene i Norge blir karakterisert som vanskelig.

Dagbladet: Her er nordmannen som skal ha blitt trent av al-Qaida
NRK: – Al-Qaida-nordmann var barnehageonkel og venstreradikal

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂