IS-flagg brennes etter at islamistgruppen i all hovedsak ble nedkjempet i landet. Foto: AP Photo/Hussein Malla

Flere og flere fakta om terrorsaken i Oslo sist helg kommer på bordet. Nå opplyser PST-sjefen at den siktede Zaniar Matapour (43) tidligere har vært IS-sympatisør og støttet deres islamistiske ideologi.

NTB melder om saken onsdag kveld, og siterer uttalelser fra fungerende PST-sjef Roger Berg til Nettavisen:

– Vi har vært gjennom en periode med Islamsk stat (IS), Syria-aktivitet og fremmedkrigere. Han har sympatisert med IS og støttet den ideologien, ekstrem islamisme, i forbindelse med det, sier Roger Berg til Nettavisen ,på spørsmål om hva som gjør at PST mener Matapour sympatiserer med terrororganisasjoner.

– Der har vi gjort et stort arbeid i PST med å kartlegge dem som har reist til Syria, og vi har hatt en del vi har fulgt opp. Han har vært en av dem som har sympatisert med det, fortsetter Berg.

Zaniar Matapour er siktet for å ha drept to menn og såret ytterligere 21 personer i Oslo sentrum natt til lørdag.

Kontakt siden 2015

Berg forteller også at de har hatt kontakt med Matapour siden 2015. Nettavisen får opplyst at den siktede ble kontaktet av etterretningstjenesten etter at de fikk informasjon om at han hadde kontakt med en ekstrem islamist på det sentrale Østlandet.

Denne personen skal ikke ha vært Arfan Bhatti, ifølge opplysninger Nettavisen har. Det har vært flere på banen, som deler av dette farlige nettverket.

Alt tyder med andre ord på at det i denne saken er grunnlag for å si at terroristen «kom fra en flokk», nemlig et aktivt, nettverk av islamister med voldtendenser, på norsk jord. Dette har mer eller mindre gått under radaren for et PST som har fokusert på andre saker, som å overvåke og kartlegge såkalte hatytringer fra norske pensjonister:

Politiet jakter gamle damer for «hatytringer», men har ikke kontroll på voldelige islamister

PST sier i dag at de lenge har hatt det de kaller bekymringer knyttet til den siktede:

– Sånn sett har vi hatt en bekymring for vedkommende og for at han kunne være en del av et ekstremt islamistisk miljø eller at han sympatiserer med ekstrem islamistisk ideologi og være villig til å begå politisk motivert vold. Det har vi gjort vurderinger av tilbake i tid, sier Berg.

Han vil ikke gå inn på hvordan PST har avdekket Matapours sympatisering.

Ikke kjent

Medforsvarer for Matapour, Bernt Heiberg i Elden Advokatfirma, sier at de ikke er kjent med at deres klient har sympatisert med IS:

– Dersom PST sitter på dokumentasjon om en slik tilknytning, regner jeg med at dette umiddelbart gjøres tilgjengelig for oss. Vi er heller ikke kjent med at han skal ha hatt kontakt med andre personer i noe islamistisk miljø. Siktede er varetektsfengslet, isolert og underlagt medieforbud – det betyr også at vi ikke kan gjøre ham kjent med hva mediene skriver og dermed heller ikke be om hans kommentar på slike oppslag, sier Heiberg.

Les også, fra sakens tidligste fase, da det begynte å demre for offentligheten hva man hadde med å gjøre:  

Zaniar Matapour ropte «Allahu akbar!», tilhørte islamistisk nettverk

 

Sommerlesning: :

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document, vi trenger ditt bidrag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.