Etter skytingen London pub i sentrum av Oslo 25. juni. Foto: Javad Parsa / NTB

PST ble varslet av Etterretningstjenesten om et mulig terrorangrep i Norge. Likevel startet ikke PST etterforskning. Den 25. juni slo så islamisten Zaniar Matapour til.

Før den islamistiske terroraksjonen ved London pub i Oslo hadde PST fått advarsler fra E-tjenesten om at noe slikt kunne være i gjære.

Men noen etterforskning for å avdekke og eventuelt avverge angrepet ble ikke iverksatt.

NTB melder om saken.

– Jeg har ikke noen opplysninger om at det ble startet noen avvergende etterforskning fra PST i forkant, sier embetsleder Jan Glent hos Det nasjonale statsadvokatembetet til NRK.

En avvergende etterforskning innebærer at PST har lov til å bruke skjulte metoder for å stanse eller avverge en terrorhandling. Mistankegrunnlaget kan i slike tilfeller være lavere enn det må være for å starte en vanlig etterforskning.

PST må gå til retten for å få godkjent bruk av skjulte metoder.

Fordi Det nasjonale statsadvokatembetet har det overordnede påtaleansvaret for PST, blir de informert om saker som er av interesse og senere kan ende i en rettssak.

PST-sjef Beate Gangås sier at PST i dagene før angrepet mente at vilkårene for å starte en slik etterforskning ikke var til stede. Derfor ble ingenting gjort.

– Slik det ble vurdert der da, så er det min forståelse at man ikke fant grunn til å starte en avvergende sak, sier Gangås.

PST har tidligere sagt at varselet om et mulig terrorangrep inneholdt for lite informasjon til at tjenesten kunne foreta seg noe.

Det var natt til 25. juni i fjor at Zaniar Matapour, under pride-feiringen i Oslo, skjøt mot personer på utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum. To menn ble drept og flere personer ble skadd.

Document har ved flere anledninger omtalt saken, ikke minst det islamistiske motivet, se under.

Les også: 

VG: Zaniar Matapour spilte inn troskaps-ed til IS før terroraksjonen 25. juni

 

Bestill fra Document forlag:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp også andre gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.