Arfan Bhatti . Foto: Kyrre Lien / NTB

Arfan Bhatti og Zaniar Matapour, begge siktet etter masseskytingen i Oslo, møttes ofte for å snakke om folk som bedrev «antimuslimske gjerninger», ifølge Bhatti selv.

Bhatti har fortalt i avhør i Pakistan at han snakket med Matapour så sent som 20. juni, kun fem dager før masseskytingen mot utestedene Per på hjørnet og London pub i Oslo sentrum i fjor.

Dette opplyses av kilder tett på etterforskningen i Pakistan til Aftenposten.

NTB melder om saken.

Bhatti  ble også direkte spurt om han hadde gitt Matapour i oppdrag å utføre terrorangrep i Norge, noe han avviste, ifølge avisen.

Bhatti bekreftet imidlertid at han ofte snakket med Matapour om «antimuslimske gjerninger» i Norge.

Dette styrker bildet av hendelsen som en islamistisk motivert handling, et perspektiv som har vært tonet i ned i den offentlige, norske omtalen av saken.

Siden midten av 2020 har de to hatt mer omfattende kontakt, og i 2021 møttes de ofte for å snakke om homofili og hvordan det var i ferd med å spre seg i Norge, skriver NTB.

Bhatti er siktet for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med masseskytingen 25. juni, og norsk politi ønsker å få ham utlevert fra Pakistan der han har oppholdt seg den siste tiden.

Selv hevder Bhatti at han først fikk vite om terrorangrepet på nyhetene. Han sier han kun er dratt inn i saken fordi han var venn med Matapour og hadde publisert et bilde av et regnbueflagg i brann på Facebook.

Les også: 

Matapour føler seg krenket av PST

 

Bestill gode bøker fra Document forlag:

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.