Den kjente islamisten Arfan Bhatti er ifølge flere medier mannen som er siktet og etterlyst for medvirkning til terrorhandling i forbindelse med masseskytingen ved Per På Hjørnet og London pub i Oslo 25. juni.

Dette ble kjent på en pressekonferanse nå i formiddag.

– Hypotesen om at angrepet ble gjort med terrorhensikt er styrket, sa politiadvokat Børge Enoksen på pressekonferansen. (NTB)

Den norske statsborgeren krever at politiet søker hjelp. Den mistenkte skal oppholde seg i Pakistan.

– Vi samarbeider med utenlandske myndigheter for å få mannen pågrepet.

TV2 melder at den etterlyste er 44 år gamle Arfan Bhatti. På pressekonferansen sa politiadvokat Børge Enoksen at de ikke ønsker å gå ut med navn på den etterlyste.

NRK har samme informasjon.

NRK får bekreftet at mannen politiet nå etterlyser internasjonalt skal være Arfan Bhatti.

Bhattis mangeårige forsvarer John Christian Elden sier til NRK at han ikke er kjent med etterlysningen.

Av en eller annen grunn nevner ikke NTB puben Per På Hjørnet, selv om det faktisk var der de to døde etter skytingen befant seg. Det har hele tiden virket som en agenda for mediene å hevde at angrepet skyldes hat mot Pride-bevegelsen. London Pub beskrives som en av Oslos mest kjente «skeive» utesteder.

Men politiet sier altså nå at det dreier seg om en terrorhandling, og vi vet at den som allerede er pågrepet er en muslim. Bhatti er en godt kjent islamist.

PST bekrefter overfor Dagbladet at de bistår politiet i forbindelse med saken.

Det var natt til 25. juni at Rosenkrantz’ gate ble åsted for masseskyting, da det ble avfyrt flere skudd mot utestedene Per På Hjørnet og London Pub, sistnevnte et av Oslos mest kjente skeive utesteder. Kåre Hesvik (60) og Jon Erik Isachsen (54) mistet livet og flere personer ble skadd.

På spørsmål om hvorfor det har tatt hele tre måneder å ta ut siktelse svarer Enoksen:

– Det er fordi det er en kompleks sak. Det er informasjon vi har fått, som til slutt har ledet til at vi mener det er riktig. Det var helt sentralt for oss å få avdekket om det var andre bak denne handlingen. Og nå har vi altså gått til det skritt å sikte en person for medvirkning.

Zaniar Matapour (43), den hovedsiktede, er varetektsfengslet og siktet for drap og drapsforsøk med terrorhensikt.

PST fremstår som forvirrede høns, politikere konkluderer raskere enn sin egen skygge


Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.