Terrorsiktede Zaniar Matapour (43) samtykker til nye fire uker i varetekt – for første gang uten isolasjon og medieforbud.

– Han samtykker til videre fengsling, såfremt politiet reduserer begjæringen fra åtte til fire uker. Jeg legger til grunn at Hordaland tingrett behandler begjæringen i kontorforretning i dag, sier Matapours forsvarer, advokat Bernt Heiberg, til NTB.

Mannen som er siktet for terrorskyting utenfor to utesteder i Oslo natt til 25. juni, har vært varetektsfengslet i full isolasjon siden pågripelsen samme natt. Nå velger politiet å oppheve isolasjonen og medieforbudet, ifølge Heiberg.

– Han vil fortsatt sitte varetektsfengslet med brev- og besøksforbud, sier han.

Begjærte åtte uker

Matapours nåværende fengslingsperiode, som er med full isolasjon, løper ut mandag. Politiadvokat Ingvild Myrold i Oslo politidistrikt bekrefter overfor NTB at hun har endret den opprinnelige begjæringen på åtte uker.

– Ja, vi har endret begjæringen til å gjelde fire uker, slik at fengslingen kan gå som kontorforretning, sier hun.

Straffeprosessloven setter en øvre begrensning på tolv uker når det gjelder fullstendig isolasjon under varetekt, men åpner for at siktede kan holdes isolert enda lenger «dersom tungtveiende hensyn gjør det nødvendig».

Skyting med terrorhensikt

Matapour er en av totalt fire personer som er siktet i forbindelse med terrorskytingen mot to utesteder i Oslo 25. juni. To menn er pågrepet og siktet for medvirkning. Samtidig har politiet også siktet Arfan Bhatti, som er internasjonalt etterlyst, for medvirkning til terrorhandling.

De pågrepne har så langt nektet å la seg avhøre av etterforskere fra politiet.

Matapour åpnet ild mot London pub og Per på hjørnet natt til 25. juni. To personer ble drept og ytterligere 21 skadd. Til sammen har over 260 personer status som fornærmet etter skytingen, som politiet mener ble utført med terrorhensikt.

 

Synes du verden går av hengslene? Vil du forstå hva som skjer og kanskje stritte imot? Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag! Boken vil foreligge i midten av oktober.

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.