Etter terroren i Oslo publiserte flere medier en omfattende artikkel om to mennesker som hevdet at de hadde blitt skutt. Men historien kunne ikke bekreftes. Nå trekker Aftenposten, NRK, Avisa Oslo og TV 2 saken.

Dette melder VG. De bruker, som alle hovedstrømsmedier, begrepet Oslo-skytingen om angrepet 25. juni.

Det dreier seg om en kvinne som fortalte om sin opplevelse av angrepet som drepte to på Per på hjørnet, og førte til en rekke skudd mot London pub.

Hun sier at hun var utenfor London pub med en kamerat da hun plutselig havnet på bakken.

Ifølge hennes forklaring lå kameraten over henne, og begge var skutt. Hun sier at hun hørte skrik og skudd rundt seg, og at begge deretter kom seg i trygghet sammen.

VG faktasjekket saken og er kjent med at kvinnen ikke har status som fornærmet etter skytingen.

Kvinnen det dreier seg om, er Nikita Amber Abbas. Hun er nestleder av Salam Norge, en organisasjon for skeive muslimer.

Abbas er funksjonshemmet. Nettsiden Unge funksjonshemmede beskrev henne slik:

Nikita Amber Abbas (20) er menneskerettighetsarbeider, student og aktivist. Hun jobber med politiske saker i en rekke interesseorganisasjoner og råd for å endre funksjonshemmedes levekår.

VG intervjuet også Abbas, men fant ikke opplysninger som understøttet det hun fortalte.

– Jeg ønsker ikke å kommentere saken i noen annen grad enn at jeg og Aftenposten kom frem til at det beste er å slette saken, sier kvinnen til VG torsdag kveld.

Utrop publiserte også saken. I ingressen til artikkelen, som nå Utrop beklager å ha publisert, hevdet Abbas at hun «ble skutt rett ved hjertet».

«Det var ikke før ambulansen ringte henne og spurte om ikke hun også hadde blitt truffet, at Nikita Abbas, nestleder i Salam, skjønte at kula hadde gått rett igjennom kompisen.»

Skjermdump Utrop

Blikk, som ble startet i 1991 og er Nordens eldste skeive magasin, har også slettet sin sak.

Skjermdump Blikk

NTB skrev for fire dager siden følgende i sin nyhetssak om at Salam Norge frykter å måtte legge ned etter å ha mistet den øremerkede støtten i forslaget til statsbudsjettet for 2023.

Salams medlemmer ble hardt rammet av terroren ved London Pub, opplyser Al-Obaide.

Thee-Yezen Al-Obaide er assisterende generalsekretær for Salam.

– Vi hadde medlemmer inne på London Pub og utenfor den natta, og vår nestleder Nikita Amber Abbas ble skutt. Som skeive muslimer har vi slitt i tiden etter terroren, og vi har brukt mye av tiden vår i etterkant på å ivareta medlemmene våre, ikke minst da vi arrangerte støtteparaden lørdag 25. juni, etter at Oslo Pride avlyste sin parade, sier han.

NTB har nå slettet disse avsnittene fra sin sak. Men av en eller annen grunn kun i den siste oppdateringen, så avsnittet er fortsatt lesbart i skrivende stund (inntil videre).

To personer ble drept og 23 personer skadet i skyteepisoden i Oslo sentrum natt til 25. juni 2022. De to avdøde oppholdt seg på puben Per på hjørnet, men som regel beskrives episoden som skytingen mot London Pub. Siden dette skjedde i Pride-perioden, og involverte et kjent LHBT-vennlig utested som London Pub, ble angrepet regnet som et angrep på Pride.

Islamisten Zaniar Matapour (43) er siktet for ugjerningen, og to andre menn er pågrepet og siktet. Den velkjente islamisten Arfan Bhatti er etterlyst, og skal være anholdt av pakistansk politi.

PST fremstår som forvirrede høns, politikere konkluderer raskere enn sin egen skygge

Kjøp billetter til Document-møtet i Ulsteinvik her!

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.