Mens jeg sov ble Norges hovedstad utsatt for et terrorangrep. Vi vet ikke så mye enda, bortsatt fra at det fremstilles som et angrep på homofile. Men Erna Solberg har allerede avsluttet sin etterforskning.

Uansett motivasjon: Politiet opplyste i natt at de to drepte ble skutt utenfor utestedet Per på hjørnet, og ikke på homsepuben London Pub. Informasjon kommer sakte men sikkert ut. Ikke overraskende, siden politiet etter Kongsberg-drapene lenge lot en hel verden tro at gjerningsmannen hadde begått drap med pil og bue, selv om virkeligheten var helt annerledes.

Det er ikke mindre alvorlig hvis de drepte er heterofile. Men siden denne hendelsen skjedde etter at jeg skrev om tysk forsvarspolitikk, og siden jeg i den sammenhengen nevner Pride-feiringen som i dag avlyses, så følte jeg behov for å legge ut noen linjer om min reaksjon så langt.

«Allahu akhbar», skal drapsmannen ha ropt. Han var iraner med norsk statsborgerskap. 42-åringen som ble pågrepet etter masseskytingen i Oslo i natt, heter Zaniar Matapour og skal ha tilhørt et islamistisk nettverk.

Zaniar Matapour ropte «Allahu akbar!», tilhørte islamistisk nettverk

Konklusjonen gir seg selv: Dette handler om psykiske problemer, det er ingen andre forklaringer på brutaliteten. Nothing to see here, move along. Sentimentaliteten jobber for fullt, som alltid etter tragiske hendelser.

– I natt har mine venner blitt skutt etter, og uskyldige mennesker er drept, sier likestillingsminister Anette Trettebergstuen etter nattens masseskyting.

Så vi 99 prosent av befolkningen som er heterofile er ikke blant likestillingsministerens venner? Vi er heller ikke uskyldige? Er det dette Trettebergstuen sier her?

Hva skal hun si hvis det viser seg at de to døde ofrene, to menn i 50 og 60-års alderen, var helt vanlige familiefedre som bare var ute etter en øl i godt selskap?

Hva hvis de rett og slett ble drept fordi de drakk alkohol, og dermed brøt reglene som tegnes opp av islam?

– Å hate et annet menneske så mye at du ønsker de død, fordi de viser kjærlighet, skremmer livet av meg. Det gir ikke mening. I dag som skulle være en så fin dag for kjærlighet. All kjærlighet, skriver Barcelona-profilen Caroline Graham Hansen. på Twitter.

Vet Hansen noe vi andre ikke vet? Kjenner hun motivet allerede?

Høyre-leder Erna Solberg kaller skuddene ved London pub i Oslo et angrep på kjærligheten. Hun hadde selv planer om å gå i dagens Pride-parade.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.