Stillbilde: NRK.

Litt over et døgn etter Zaniar Matapours terrorangrep i Oslo sentrum er ikke bare den politiske kampanjen for skadebegrensning i full gang, situasjonen forsøkes også utnyttet til ideologisk motoffensiv – ikke mot det islamistiske nettverket terroristen tilhørte, men mot et generelt «hat» der man like gjerne retter skytset mot kristne.

En som deltar i dette spillet på sin måte, er Venstres 2. nestleder, stortings­representant og tidligere statsråd Abid Raja. På NRK Nyheter like etter klokken 10 søndag formiddag, da hovedsaken om terrorangrepet var unnagjort, var Raja gjest i studio hos nyhetsanker Eline Buvarp Aardal.

Om sørgegudstjenesten som skal holdes i Oslo domkirke denne søndagen, sa Venstre-toppen at den er en anledning til blant annet «å vise hvilke verdier vi står sammen om», som om det fremdeles fantes noe som kan kalles et nasjonalt verdifellesskap i Norge.

I en kommentar til selve angrepet sa Raja noe som sagt i god tro ville ha blottstilt en nokså formidabel intellektuell hjelpeløshet, nemlig at «man forstår ikke hvordan dette her kan skje», selv om alle vet at det ikke nødvendigvis er så enkelt å være åpent homofil i dagens Oslo, der mange innbyggere har opphav fra kulturer som er direkte fiendtlige til homofili. Raja vet det også, for minuttet etter sa han selv at han kjente til at skeive blir trakassert og angrepet på gaten.

Men saken er jo at Raja, som så mange andre politikere, sjelden uttaler seg i god tro, men snarere med tanke på egen politisk gevinst. Derfor setter han naturligvis ikke fingeren på det islamistiske miljøet terroristen tilhørte, for i stedet å snakke om «det hatet som vi vet det finnes der ute» og understreke at vi «kjenner ikke motivet for dette angrepet» – selv om Matapour ropte «Allahu akbar!» da han satte i gang med skytingen.

Dermed har Raja renvasket islam og dens utålmodige barn islamismen, og er rede til å gå til ideologisk motangrep. «I opptakten til Pride har vi sett hvordan mange har uttrykt sin fordomsfullhet», fortsetter Raja, som legger til at Pride ikke handler om noe annet enn «fri kjærlighet» og at «frihet må alle nordmenn kunne elske».

Buvarp Aardal spør så «hva som skal til for å bekjempe dette hatet». Den høye ballen ved nettet kan Raja enkelt smashe. Det handler nemlig om «de ulike religiøse minoritetsgruppene», sier Raja, som gjentar at vi ikke kjenner motivet for angrepet – ikke bare de muslimske, «men dessverre også i det kristne miljøet, så er det endel fordommer». Livskvaliteten for skeive er dårligere på Sørlandet fordi det er så mange kristne der, hevder Raja.

«Skal vi lykkes i denne kampen» må det settes inn «brede tiltak», mener Raja. Det betyr at hvis du selv ikke er blant dem som lar deg begeistre av Pride og synes det vitner om et ideologisk kupp når regnbueflagget er å se overalt, men aldri kunne drømme om å ta livet av noen som gleder seg til Pride, så er du et hår i suppen som består av de «verdiene vi står sammen om».

Mange betakker seg privat for dette ideologiske massehysteriet, men flagger ugjerne det standpunktet offentlig. For hvem har egentlig lyst til å gi seg i kast med så standhaftige og fanatiske krefter? Akkurat som kommunismen, fascismen og islam krever woke-ideologien også en verden i sitt bilde. Kravet avvises.

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.