Fra Oslos dragmiljø kommer dragartistene Karaoke Karl, Elektra Puzzz og SALTY for å holde dragshow! Kle deg etter været for det er nemlig varslet humor, dans, lipsync og flotte kostymer- med en solid fare for god stemning, lover Den norske turistforening og byr på FjellPride i Breheimen nasjonalpark lørdag 13. juli. Det vil si, det blir Pride og såkalt skeiv kultur en hel uke til endes i høyfjellet, etter at DNT feiret Pride både her og der også i juni.

Mange trodde kanskje at Pride-oppstyret var over når juni ebbet ut i juli, men den gang ei. I hvert fall vil Turistforeningen holde det gående, selv om de feiret Pride i naturen også mange steder i juni.

Pride i Breheimen

Først arrangerer DNT skeiv hytte-til-hytte-tur, inkludert topptur, fra søndag 7. til torsdag 11. juli. Deretter starter FjellPride på Sota Sæter fra 11. til 14. juli. Det er sjette gang at den 100 år gamle DNT-hytta Sota Sæter i Breheimen brukes til å feire Pride, og DNTs generalsekretær er tydelig på at naturen skal brukes politisk. Det er Turistforeningens fordømte plikt å bruke sin posisjon og stemme, mener han. Eller kan det være at eks-helseminister Bent Høies tidligere ektemann bruker posisjonen til å fremme sin egen agenda?

«Pride er ikke propaganda, slik noen ser ut til å tro. Pride handler om å fremme mangfold, inkludering og å stå opp for retten til å leve frie liv. Det er vår fordømte plikt å bruke vår posisjon og vår stemme. Det må også vi i DNT, som en stor og synlig organisasjon med mange medlemmer, frivillige og mye aktivitet, skriver generalsekretær Dag Terje Klarp Solvang i et innlegg delt av DNT sentralt på Facebook.

Generalsekretæren i Turisforeningen har vært gift med tidligere helseminister Bent Høie (H), men ekteskapet holdt ikke. Skjermdump.

DNT-lederen er også ganske krass videre når det gjelder de som ikke måtte heie på Pride på alle bauger og kanter:

«Vi må ta flagget på alvor, og ikke påstå at Pride er seksualisert. Vi må slå ned på transfobiske kommentarer og homofobi. De holdningene er utelukkende med på å legitimere hat. Det er slikt hat som gror og til slutt tar liv. Så når mørke og intolerante krefter snakker med hat i munnen, må vi få de til å holde kjeft. Sammen.»

Deretter skriver Solvang om å «få være den man er», og «kampen for å få elske den vi elsker», hvilket ikke så mange er opptatt av å nekte noen som helst, skulle en tro.

Men ham om det.

Drag i høyfjellet

Underholdningen som er valgt på årets FjellPride synes i stor grad å være relativt målrettet mot en bestemt gruppe, og kanskje ikke fjellfolk generelt, selv om arrangørene understreker at FjellPride er for alle. Noe er bokstavelig talt tatt ut av Oslo Pride:

Elektrapuzz dro fra Oslo Pride til FjellPride i Breheimen. Bildet er fra årets dragshow i Oslo. Skjermdump fra Instagram.

«Med mange ulike draguttrykk og roller i repertoaret elsker Elektra Puzzz å overraske og underholde! Elektra er og en erfaren showvert, som har hostet blant annet Open Drag Stage, åpning av Oslo Pride, Drag Sunday og sitt eget showkonsept BOIS NIGHT! Videre er hu attpåtil rektorinne av Norges første kulturskole innen drag, Oslo Dragskole,» skriver FjellPride om en av de tre dragstjernene som skal opptre i høyfjellet.

Eller som Elektrapuzz skriver selv på Instagram:

«Takk til Oslo Pride som ga meg muligheten til å hoste drag sunday sammen med sistah @nabiyeongeisha!»

Pride-parader i skog og fjell

Men ikke blir det bare drag. Lørdag 13. juli arrangeres Pride-parade fra Sota Sæter og langs Liavatnet, og Skjåk kommune er medarrangør. Der loves det til og med bålkaffe, selv om paraden kanskje er litt annerledes enn i by og bygd. Det vil si, arrangøren oppfordrer stadig til fargerike klær, altså i Pride-farger, og DNT selger selv noe av denslags.

Pride- og transeflaggene vaiet ellers over tretoppene i naturen, da DNT feiret Pride i juni. Blant annet var det tur til Kobberhaughytta i Nordmarka i Oslo 25. juni. Noen dager før var det kveldsvandring i regnbueløypa til Kåfjellåsen på Notodden, i samarbeid samarbeid mellom Notodden og Hjartdal turlag og Notodden Pride, og 19. juli var det Vinjepride som en del av programmet under fjellfestivalen Vinjerock.

Pride-aktivistene snakker mye om toleranse og krever det av alle omgivelser, men er det ikke da litt pussig at «skeive» turfolk ikke klarer å gå sammen med vanlige turfolk, men må ha sitt eget opplegg. Hva kan det komme av?

Den lokale sparebanken er ellers sponsor for FjellPride.

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.