Pride stiller krav til alle, også barn. Men konflikter er uunngåelig. Foto: Pixabay

Natt til søndag ble et regnbueflagg stjålet fra den kommunale flaggstangen i Risør. Nå skaper hendelsen en politisk strid på Sørlandet.

– Jeg tenker at huff, dette er så feigt gjort. Det er litt guffent, men mest av alt veldig trist, sier Andreas Haugland Ausland til Agderposten.

Ausland er SV-politiker, og tok initiativet til flaggingen tidligere denne uken. Juni er den internasjonale Pride-måneden og i en rekke kommuner flagges det med regnbueflagg på kommunale flaggstenger.

I et leserinnlegg i Aust Agder Blad på tirsdag (8/6) etterlyste han flagging også i Risør. Ordfører Per Kristian Lunden lot seg overbevise, og dagen etter ble Pride-flagget heist på de kommunale flaggstengene.

Men alle var ikke like begeistret for tiltaket.

– Dette viser, som flere av oss har sagt tidligere, at det er krefter i Risør som ikke ønsker den friheten som flagget representerer. Det er en del som motarbeider dette og det er leit, sier han.

Maurith Julie Fagerland er kommunestyrerepresentant og lokalleder for Arendal FrP. Hun skrev en kommentar på Facebook som  Ausland reagerte sterkt på.

Kommentaren til Fagerland var som følger.

Men det er faktisk slik at det er mulig å ha en kritisk holdning til hva som ligger i agendaen bak Pride er, og å ikke like å få dette tredt ned over seg på offentlige flaggstenger (inkludert å fremme valgfrihet ift kjønn- det er lettere å velge hvilket kjønn man i dag vil forholde seg til, enn å bytte navn, sies det) tilsier ikke at man ikke klarer å være åpen, aksepterende og inkluderende til både homifile og mennesker som sliter med å finne sin kjønnsidentitet.

Når jeg ser at «fagområdet» rosa kompetanse har kommet inn i grunnskolen ned til barnehagenivå, og at det kjempes for at en fødende kvinne ikke lenger omtales som kvinne men skal omtales kjønnsnøytralt, er det for meg ett tegn på at det absurde har blitt hovedregel og det som frem til i dag har vært uproblematisk og normalt er på vikende front.

Alt er like normalt- bare ikke det normale. Og med det understreker jeg IGJEN at jeg på ingen måte ser ned på de som har en annen legning eller på grundig utredet faglig grunnlag har ett ønske om å bytte kjønn, jeg har derimot ikke noe ønske om at dette skal få ett fokus som forvirrer barn og unge og gjør at vi får tragedier i kjølvannet av alle valgene vi så velmenende forlanger at de skal forholde seg til.

Ausland blir invitert til NRK for å få ut sin frustrasjon. Han skriver selv på Facebook om opplevelsen.

Har vært på direkte på Sørlandssendinga nå å snakka om regnbueflagget som ble stjelt fra de kommunale flaggstengene i Risør natt til søndag🏳️‍🌈

Så håper jeg at NRK Sørlandet får tid og mulighet i dag til å ta saken om Arendal FrPs lokallagsleders Maurith Julie Fagerland totalt manglende respekt for skeives kamp for friheten til å elske den man selv ønsker og få være den man er.

I store deler av Europa holder skeives kamp på å settes flere tiår tilbake. Slike holdninger som kom under Agderposten sitt intervju i går mot meg og påstander mot pride er ekstremt skummelt og til dels farlige. Dette ødelegger skikkelig for vår kamp for frihet og vi godtar ikke å bli tråkka på på den måten som FrPs lokallagsleder i Arendal driver på med her.

Så jeg oppfordrer privatpersoner i Risør og Agder til å flagge resten av juni måned i protest mot disse ødeleggende og farlige kreftene som helt tydelig finnes her på Agder i 2021.

Men i kommentarfeltet får ikke Ausland ubetinget støtte. Flere påpeker at Fagerland ikke har skrevet noe som kan kalles hatefullt eller homofobisk.

Du burde sette deg ned og lese hva Maurith Julie Fagerland faktisk skriver noen ganger til! Og om du ikke evner å forstå innholdet etter noen gjennomlesinger til så er der intet håp for din evne til å hverken lese eller forstå en tekst. Hun er nemlig meget tydelig på at hun ikke har noe imot homofile. Så det er nok ditt eget hat og din egen trangsynthet som er ditt største problem.

Kanskje du burde lese innlegget til Maurith en gang til, bare for å faktisk lese hva ho virkelig sa, og ikke bare anta i vilden sky, denne uthengingen av enkeltpersoner er vel ikke DU heller tjent med, blir bare dumt.

Ausland har i årevis vært en forkjemper for Pride, noe som har skapt problemer for ham.

Han forteller at han i flere år har gått mer eller mindre alene i Pride-tog i Risør. Han mener kampen er ekstra viktig i sørlandskommunene, fordi motstanden mot homofili og LBGT er sterk blant mange.

– Jeg har selv blitt truet med å bli slått ned her i Risør, så motstanden er reell. Det at noen nå har gått til det skritt å stjele et flagg føles på en måte litt personlig og det skaper utrygghet blant skeive unge. Men mest av alt viser det i hvert fall at flaggingen er nødvendig, sier han.

Slik Agderposten beskriver dette, så fremstår det som om Ausland føler at det er verre at noen stjeler et Pride-flagg enn at de truer med vold.

Også Nettavisen har omtalt saken.

Flaggloven ble endret nylig, og ungdomsskolen hvor min eldste sønn skal starte etter sommeren har allerede heist flagget som støtter polygami og barns rett til å velge kjønn.

Det er ikke til å unngå at dette vil skape konflikter.

Fagerland får også kritikk av Lena Iren Horie, som jobber for Norges Handikapforbund. Hun forteller at hun er bifil og snart har tre barn.

Mine to eldste på 3 og 5 år har allerede fått lære om ulike familiesammensetninger og kjønnsuttrykk.

Du skriver at du ikke har noe imot oss, men hvorfor lager du en egen post hvor du antyder at du får Pride «tredt over ørene»? Og hvis du bryr deg om de unges psyke og er bekymret for deres potensielle forvirring, bør du være GLAD for at barn allerede i barnehagealder – slik som mine barn – blir gitt ordene som beskriver ulike kjønnsidentiteter og legninger.

For når de da skal finne ut av seg sjøl senere i livet så trenger de ikke å være redd for at de er den eneste, eller at de ikke er normale for at de føler det de gjør. Det gjør også at heterofile barn og unge ikke vokser opp med skadelige fordommer imot sine klassekamerater som ikke er det.

Og når du deler din «skepsis» over Pride og FRI sammen med dette innlegg under, som viser fortvilelse over at Pride-flagget har blitt stjålet(noe man kun kan tolke som en anti-LHBT handling) så virker det nesten som om du støtter denne type vandalisme…? Svært betenkelig oppførsel fra en politisk lokallagsleder!

Den eneste akseptable reaksjonen på Pride-sirkuset er altså full underkastelse. Skepsis? Det er «hat». Tvil? Korsfestelse.

Så vi lever i en tid hvor det å mislike kjønnsendrende tiltak på barn og polygami gjør deg til persona non grata. Hvordan havnet vi her?

Nå melder NTB at Oslo Pride vil bli gjennomført i juni. Barnetoget 17. mai måtte droppes. Pride-festivalen kan ikke røres. Og BLM fikk demonstrere med tusenvis av deltagere, inkludert representanter for regjeringen.

– Det har vært en krevende planleggingsfase, men vi har funnet en fleksibel løsning som på kort varsel kan justere festivalen, sier daglig leder Monica Aasen.

Selve Pride-paraden i Oslo finner sted lørdag 26. juni, men arrangørene oppfordrer publikum til å følge den digitalt.

De få som forsøkte å gå i tog i Oslo 17. mai ble stanset av politiet. Palestinsk Allahu Akbar-demonstrasjon før og etter 17. mai ble ikke stanset. Og Pride har funnet en «fleksibel løsning».

Regnbueflagget som natt til søndag forsvant fra den kommunale flaggstangen i Risør ble levert tilbake mandag , skriver Aust-Agder blad. Det var to ungdommer som hadde stukket av med flagget i et nattlig innfall og nå beklager.

Document har snakket med  Ausland. Han påpeker at Pride-feiringen må behandles separert fra organisasjonen FRI. Problemet er ifølge Ausland at det kun er én organisasjon for skeives rettigheter i Norge, mens Pride handler om noe større.

Jeg lovte Ausland sitatsjekk, slik at han kunne gå god for hvordan jeg siterte ham. Dette er vanlig praksis, og redelig overfor kilder man snakker med på telefonen, og derfor tar notater i stikkordsform.

Da han fikk tilsendt sitatene, skriver han på melding at han ikke er korrekt sitert, og vil derfor ikke godkjenne at han siteres. Document har tilbudt Ausland å omformulere sitatene slik at de blir slik han ønsker, men foreløpig har han ikke respondert.

For ordens skyld: Jeg kjenner Fagerland, etter at jeg overnattet to netter hos henne i forbindelse med Arendals-uka i 2019 som representant for Ytringsfrihetsforbundet (nå Frihetsforbundet).

Agderposten (Bak mur)

Den neste måneden tar Pride-flagget over

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.