Gunnhild Kristin Borlaug. Foto: Facebook.

Pride har blitt et evig mas, gnål og hysteri. Alt er blitt så seksualisert og polarisert, og framstår omtrent som eit sirkus, sa Gunnhild Kristin Borlaug til Stord24 for to dager siden. På Facebook har nettavisens sak allerede fått 20.000 likerklikk, og utrolig mye støtte:

Etter å ha skumlest bare noen av de 1700 som til nå har kommentert intervjuet med Gunnhilds Pride-kritikk, så er det vanskelig å finne annet enn stor begeistring for at noen omsider sier fra.

«Alle voksne må leve livet som dei sjølv vil, men la barna få være i fred, heia frem barna for den dei er, ikkje for den dei må bli», kommenterte Steinar, som også fikk 1800 Liker.

Og Gunnhild Kristin Borlaug skulle angivelig ha vært målgruppen til Pride og Fri, ettersom hun selv er lesbisk. Men saken er at hun har blitt stadig mer lei og kritisk.

Stord24 skriver:

Dei siste åra når Gunnhild har vore på Pride i Oslo har ho sett på paraden og tenkt: – Er eg ein del av dette? Eg blir nesten flau.

Ho synest alt er blitt så seksualisert og polarisert, og framstår omtrent som eit sirkus.

– Då eg var på Pride i Stockholm på 2000-talet var det litt lær og pisk, men no har det tatt av. Kvifor skal det være ein legning? No er Pride full av seksuelle innslag, fetisjar og nye legningar.

Homokampen er vunnet

Borlaug mener mange homofile i Norge kjemper for en kamp som allerede er vunnet.

– Homofile og heterofile er faktisk likestilt i dagens samfunn. Det er lovfestet. Vi har juridisk rett til likebehandling nå. Vi er like mye verdt som mennesker. Har ikke folk forstått dette? Sier hun til avisen Dagen, som også har fulgt opp saken.

Der sier hun at vonde historien, som nå hører fortiden til, får altfor mye fokus.

– Jeg får høre: «Husk på hvor forferdelig det har vært å være homofil. Husk alt det grusomme og urettferdige». Men nå er kampen vunnet. Er kampen nå å få alle til å være helt enige med dem? Det er i så fall skummelt.

Kritisk til Fri

Borlaug mener noe av ideologien og politikken som Fri – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold fremmer er skremmende.

– Jeg synes ikke Pride er fritt lenger. Jeg mener de går inn for å provosere. Fri sier at de kjemper for mangfold, likeverd og kjærlighet, men det handler faktisk svært lite om kjærlighet. Kjærligheten i Pride blir veldig overskygget av politikk og seksuelle innslag, mener Borlaug.

Hun mener også at Pride-bevegelsen sier imot seg selv.

– De sier at homofile bare vil ha vanlige liv, men så krever de enorm oppmerksomhet og særbehandling. De vil ikke bli satt i bås, men så er de enormt opptatt av merkelapper og legninger og nye ord og uttrykk.

– Barn skal ikke hjernevaskes

Borlaug er også svært kritisk til at Pride-bevegelsen har opplegg rettet mot barn.

– Barn skal ikke trekkes inn i det i det hele tatt. Barn må få ha en naturlig utvikling. Bare se på meg, jeg vokste opp på 1970-tallet uten Pride i barnehagen, og jeg er likevel lesbisk. Jeg skjønte likevel at jeg likte jenter. Jeg lærte meg likevel hva kjærlighet er, sier Borlaug.

Hun mener barn er altfor lettpåvirkelige.

– Barn har sårbare sinn og de skal ikke hjernevaskes. Nå hører jeg om barn som kommer hjem fra barnehagen og spør foreldrene om hvilket kjønn de egentlig er. Det synes jeg er direkte skummelt, sier hun som selv har opplevd også lite trivelige tilbakemeldinger.

Intolerant «toleranse»

Negative kommentarer som var så lite trivelig at Borlaug omtaler dem som uhyggelige, har kommet fra det skeive miljøet. Som Borlaug opplever som lite tolerant, om de snakker aldri så mye om toleranse.

Den lesbiske kvinnen har en kristen nabo som hun omtaler som svært religiøs og som har sterke meninger om Pride.

– Hun er bibeltroende og mener at homofili er synd. Men hun har aldri trakassert meg. Hun aksepterer meg som person, selv om hun har en mening om legningen min. Og det må hun få lov til å ha. Hun prøver ikke å forandre meg og jeg prøver ikke å forandre henne. Hun er en utrolig god dame, sier Borlaug til Dagen.

Hun forteller at bekjente av henne gjerne forventer at hun skal angripe meningene til den kristenkonservative naboen. – Men hennes meninger og følelser er like mye verdt som mine. Folk spør meg hvordan jeg holder ut med en nabo med sånne meninger. Jeg svarer at det går helt fint.

Økende kritikk av Pride

Det begynner å bli en del som våger si at de er lei av Pride, eller sterkt kritisk.

«Pride må ut av barnehager og skoler», skrev lærer Tormod Evensen i et innlegg i Drammens Tidende, som også ble svært mye delt i sosiale medier. Av begeistring. Mens lærer Kent Andersen skrev at det bare fins to kjønn. «Dette er ikke å hate. Det er å være uenig». Begge saker er svært mye delt de siste dagene. Og på Facebook fikk gruppen Nei til Pride over 640 medlemmer bare på en uke.

De offentlige skolene i Drammen fikk som så mange andre steder, beskjed om at i juni så skal Pride markeres, og det i skoletiden. Da skrev læreren Tormod Evensen et protest-innlegg i Drammens Tidende.

Evensen verken kunne eller ville delta i noen Pride-markering, men som alltid «jobbe for tilhørighet, trivsel og trygghet for alle mine elever, uavhengig av kjønn, identitet og seksuell orientering», skrev han. En lærer som tydeligvis har tittet bevegelsens bakmenn i kortene:

Det fremstilles som om Pride bare handler om mangfold og likeverd, men det handler om noe langt mer enn dette. Pride har en agenda som er langt større enn hva skoler og barnehager kan ta del i. Pride vil «synleggjere det store mangfoldet innan seksualitet, kjønn og kjærleik». Har kommunalsjefen og kommunestyret satt seg inn i dette seksuelle mangfoldet som Pride løfter fram?

spurte Evensen, som svarte selv:

Det er i all hovedsak de skeives (LHBTIQ+) interesseorganisasjoner verden over som utformer Pride. Det er deres viktigste verktøy i å påvirke storsamfunnet og synliggjøre sin politikk.

Og:

Homofiles kamp mot diskriminering utgjør bare en liten del i programmet deres.

På åpningsfesten til Oslopride inviteres du til «en dyp, bløt, varm og våt tilstand».

Videre:

Pride gir råd til arrangement av sexfester. Pride vil være et talerør for dem som selger sex. Pride løfter fram chemsex (det å kombinere sex med illegale rusmidler) og vil gi utøverne deres ønskede ruspolitikk. Pride vil synliggjøre polygami (flergifte) og BDSM og fetisjme (seksuell bruk av underkastelse og smerte). Pride arrangerer dragshow for barn.

Er det dette mangfoldet som Sola mener må bli synliggjort for barna i drammensskolen?

Uenighet er ikke hat

I den nye kristne avisen Verdinytt protesterte læreren Kent Andersen mot det han mener er meningstyranni fra Pride-bevegelsen:

Problemet i dagens samfunn er ikke at det fins homofile, trans og hva det nå enn er av legninger man dikter opp der ute. Problemet er at man krever at jeg må tenke som dem.

Jeg mener fortsatt at det er upassende å sprade rundt i seksualiserte kostymer i gatene, som om det handlet om kjærlighet.

Jeg mener fortsatt at det er mer sunt å forsone seg med det kjønnet kroppen er født som, enn å ta piller og legge seg på et operasjonsbord.

Jeg mener fortsatt at det bare fins to kjønn, og at de som avviker fra den normen har av ulike grunner avviket fra det som er det naturlige.

Dette er ikke å hate. Det er å være uenig.

Rev ned Pride-flagget i skolegården

Andre som er kritiske til Pride, er muslimske elever ved Fjell skole i Drammen. Der var prideflagget heist til topps på flaggstangen midt i skolegården i begynneslen av juni. Men det tok ikke mange minuttene før flagget ble revet ned. Pride-flagget ble revet ned av muslimske elever som ropte «haram!», skrev DRM24.

Etter hva DRM24 erfarer skal også muslimske elever onsdag ha blitt holdt hjemme fra skolen på grunn av pridemarkeringen. Offisielt på grunn av sykdom. Men i én enkelt klasse skal så mange som syv muslimske elever ha vært fraværende denne dagen.

 

Kjøp «Normløst» av Kjell Skartveit her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.