Samboerparet og «influenserne» Morten Dalhaug og Andrea Sveinsdottir fikk en rolig lørdags morgen ødelagt av en annonse som var kritisk til Pride. Nå frykter de at avisannonsen «kan dytte skeiv ungdom lengre inn i skapet».

Det var «Stiftelsen MorFarBarn» som hadde rykket inn en annonse med overskriften «Skeptisk til PRIDE?» i lokalavisa Lindesnes. Annonsen satte spørsmålstegn ved Pride-feiringen og ideologien bak.

– Det var overskriften som først fikk oppmerksomheten min. Det er ren propaganda mot Pride. Ren kritikk, sier Dalhaug til God kveld Norge.

I et innlegg på sosiale medier tar sinnet overhånd for Dalhaug.

«Spyr av lokalavisen som tar seg betalt av møkk ganger møkk for å spre møkk. Skjerp dere. Er det rart mennesker sliter med å være seg selv når dere lar dere bestikke til å dele dritt?»

Dalhaug sammenligner det å trykke en annonse for MorFarBarn med å trykke annonser for Den nordiske motstandsbevegelsen, som er en nynazistisk gruppe.

Instagram/Morten Dalhaug

Kjæresten er Sveinsdottir deler bekymringen. Hun kunne akseptert at en kronikk tok opp disse spørsmålene, men ikke en annonse.

– Det hadde vært noe helt annet, men de tjener penger på en organisasjon som potensielt kan skade livet til både unge og eldre som allerede sliter med å være den de er, sier hun.

«Influenseren» spekulerer:

– Hvordan tror dere det hadde utviklet seg om jeg som influenser hadde postet en slik annonse?

Tja: Er det sikkert noen hadde brydd seg? Er det noen som bryr seg om hva influensere mener om betente politiske spørsmål?

I annonsen fra MorFarBarn står det blant annet:

«Pride-ideologien bidrar aktivt til å presse voksnes problemstillinger angående kjønn, seksualitet og samliv ned i barnehager og skoler. For tusenvis av barn og unge kan resultatet bli forvirring, usikkerhet og problemer knyttet til eget kjønn, seksualitet, selvbilde og kjønnsidentitet».

På spørsmålet om det ikke er lov å kritisere Pride, svarer Dalhaug:

– Ikke på denne måten. De skriver om hva som er naturlig og ikke naturlig. Det er lov å være skeptisk til arrangementer og lignende, men måten dette ble skrevet på er helt feil.

Hva er disse to «influenserne» egentlig kjent for? Litt ned i saken kommer svaret: De vant den første norske sesongen av Love Island!

Litt av en prestasjon, ikke rart de vil utnytte sin fremskutte posisjon til å påvirke samfunnsdebatten, og definere hvordan andre kan fremme sine meninger på riktig måte. Instagram-profilen til Dalhaug består for øvrig stort sett av bilder av paret i ulike sammenhenger, samt noen matoppskrifter.

Les også: Galleri utestenger norsk kunstner på grunn av «dårlig menneskesyn»

Øivind Benestad fra MorFarBarn, som står bak annonsen, er ikke imponert over kritikken.

– Vi ønsker å informere om ukjente og problematiske sider ved Pride-ideologien, og å bidra til større bredde i debatten om kjønn, seksualitet og barn, sier han.

– Vi opplever at de bruker hersketeknikker og totalitære metoder for å bringe oss til taushet. Som alle andre må Pride-aktivister tåle å bli motsagt.

MorFarBarn har en kristen forankring, men er også engasjert i den allmenne samfunnsdebatten. På hjemmesiden har de listet opp følgende visjoner og verdier:

JA til mor-far-barn-relasjonens særstilling og unike betydning.
JA til ekteskapet som en biologisk forankret samlivsinstitusjon for én kvinne og én mann.
JA til barneperspektivet i all familie- og barnelovgivning, ikke voksnes krav og ønsker.
JA til samvittighets-, tros- og ytringfrihet i spørsmål om kjønn og seksualitet, samliv og barn.

Saken fortsetter nedenfor

Også Foreningen FRI reagerer

Inge Alexander Gjestvang er leder i FRI, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold. Han opplever at MorFarBarn betaler for å omgå redaksjonell kontroll. Han viser til et intervju i Journalisten fra mars, som omhandlet en lignende annonse fra MorFarBarn.

– Budskapet i annonsen er argumenter og synspunkt vi som organisasjon møter hver dag og er godt vant til å møte, men når vi ser denne nye formen og rekkevidden det åpenbart har spør vi oss om dette er i ferd med å bli en ny metode for å føre debatt i norske medier, sier Gjestvang.

Gjestvang ønsker vel heller at FRI skal få scenen for seg selv, med uthenging av politikere som ikke ønsker å gå i Pride-tog, og utfrysning av feminister som nekter å akseptere at det fins haugevis av ulike kjønn (TERF – transekskluderende radikale feminister). Han stiller et retorisk spørsmål:

– Hva ville redaksjonene gjort hvis noen ville rykke inn en halvsides annonse og for eksempel erklære at innvandring er et samfunnseksperiment? Hvor går grensen for hvem som får ytre hva på annonseplass ? spør FRI-lederen.

Dette må tolkes slik at Gjestvang mener at det er uhørt å hevde at innvandring er et samfunnseksperiment. Mener han at det er helt uten ukjente konsekvenser å bytte ut store deler av befolkningen med folk som har helt annerledes kulturbakgrunn og verdigrunnlag, på et nivå og i et tempo som verden aldri tidligere har opplevd i fredstid?

Benestad peker på hvordan Pride heies frem i barnehager, skoler, kommuner, NRK og hele ungdomskulturen. Da må det være åpent for å komme med noen motforestillinger.

Men transaktivistene og homolobbyen vil ikke ha noen debatt. De vil stanse debatten. Alle motstemmer skal svertes, Pride-flaggene skal vaie fra alle offentlige bygninger. Selv forsvarssjefen skal kaste seg på Pride-toget.

Les også: Kommunal- og moderniseringsdepartementet vil endre flaggloven

Alle advarsler avfeies som transfobi eller homofobi. Marit Johanne Bruset er psykologspesialist og barnefaglig sakkyndig ved Ålesund Psykologsenter. I et intervju med  Norge IDAG i 2020 advarte Bruset om at kampen for at barn skal få større tilgang til kjønnsendrende behandling kan føre til den største medisinske skandalen siden innføring av lobotomi i 1948.

Influenser-paret har neppe noen særlig innflytelse. Men de har sterke krefter i ryggen. Pride har blitt som en statsreligion, frafall straffes riktignok ikke med døden, men kan allikevel få store konsekvenser for den enkelte.

I tillegg er Pride ikke så veldig tolerante når det kommer til stykket. Nylig rapporterte vi om Nørrebro Pride, som nektet heteroseksuelle og/eller hvite mennesker å delta i åpningen av Pride.

Pride arrangeres av FRI, som har kampsaker som at polygami og surrogati skal bli tillatt i Norge. Dette er omstridte, politiske spørsmål som ikke bør presses på barn, og som det selvsagt må være lov å argumentere mot. Det er faktisk norsk lov man i så fall forsvarer.

Man er ikke transfob eller homofob fordi man ønsker å bevare og fremme kjernefamilien og fokusere på det man mener er det beste for barna.

TV2: Sjokkert da de åpnet avisen: – Fikk makspuls av å lese

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.