Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) varsler en evaluering av PST og politiet etter terrorangrepet i Oslo natt til lørdag. Konstituert PST-sjef Roger Berg innrømmet at de hadde Zaniar Matapour (43) inne til samtale i mai, men at de vurderte ham til ikke å være farlig, selv om han var sett sammen med Arfan Bhatti og var dennes nabo.

Berg brukte uttrykket at det var “så mange av dem” og at de inngikk i et nettverk.

Aktørene – herunder mediene – har vikarierende motiv. Psykisk helse er ett av dem. Her har mediene felles sak med advokat Elden hvis jobb det er å la klienten komme best mulig fra det.

Politiet jobber fortsatt etter flere teorier – én av dem er at skytingen var hatmotivert, en annen at handlingen knytter seg til gjerningsmannens mentale helse.

– Nå vet vi foreløpig ikke hva som var årsaken til skytingen natt til lørdag, men det er klart at det er en viktig oppgave å hindre at folk blir så syke at de begår voldshandlinger. Psykisk helsehjelp må nå ut til flere. Det foregår for eksempel nå en evaluering av paragrafen for bruk av tvang i psykiatrien – kanskje er det noe som kan gjøres her, sier Mehl. (NTB)

Utilregnelighet vil være til fordel for medier,  myndighetene såvel som gjerningsmannen.

Elden kaster seg på frykt-toget: Fokus på gjerningsmannens eventuelle hat mot homofile er egnet til å skape frykt. Hvis det kan sås tvil om at homofile var målet er det ubegrunnet frykt.

– Verken jeg eller andre kan trekke konklusjoner allerede nå. Spekulasjoner om dette er kun egnet til å skape frykt i befolkningen, skriver forsvareren til Zaniar Matapour (43), advokat John Christian Elden, i en tekstmelding til NTB.

– Det er et objektivt faktum at angrepet ikke startet mot London eller Pride, og at de drepte så langt jeg vet, ikke har med Pride å gjøre. Om det til tross for dette er relevant å snakke om hat eller terror, må etterforskningen vise, skriver Elden. (NTB)

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.