42-åringen som ble pågrepet etter masseskytingen i Oslo i natt, heter Zaniar Matapour og har fått oppnevnt John Christian Elden som forsvarer, skriver Nettavisen.

Ifølge offentlig tilgjengelige opplysninger er mannen norsk statsborger, men født i Iran. Mannen skal være bosatt midt i Oslo sentrum og er kjent for Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

Mannen er fra Iran av kurdiske foreldre og kom til Bergen som flyktning i 1991 da han var 12 år gammel. To år senere, i 1993, flyttet han og familien til Ammerud i Oslo hvor han fullførte ungdomsskolen og deretter begynte på Stovner videregående skole.

En tidligere straffedom mot Matapour, som er uføretrygdet, er blitt gravd frem:

«Tiltalte har forklart at han brukte litt medikamenter i ungdomstiden og at han spilte litt basketball og drev med kampsport. Han har forklart at han i noen år arbeidet som ufaglært rørlegger», heter det i dommen.

Tidligere dommer gjelder blant annet narkotika:

42-åringen, som blir 43 søndag, er tidligere straffedømt, blant annet for narkotikaforbrytelser. I februar 2016 ble han dømt til 120 dager i fengsel, hvorav 90 skulle gjøres betinget. Dommen fikk han for oppbevaring av 100 gram kokain.

I 2016 ble Matapour siktet for drapsforsøk og ulovlig våpenbesittelse.

Flere rettsavgjørelser trekker også frem psykiske problemer, herunder også en diagnose for paranoid schizofreni, skriver Nettavisen.

Det er også kommet frem at Matapour har vært under oppsikt av PST, som opplyser at han har en lang historikk for vold og trusler, inngikk i et ekstremt islamistisk nettverk og er blitt radikalisert siden 2015.

Et øyenvitne opplyser til Dagbladet at Matapour ropte «Allahu akbar!» idet han begynte å skyte:

Tormod Bakke Johnsen var på vei hjem fra utestedet London pub da han, på vei til en taxi, passerte gjerningsmannen.

– Idét jeg passerer ham, bare et par meter unna, drar han opp skytevåpen, roper «allahu akbar» og begynner å plaffe folk ned. Han skyter vilt, sier Johnsen til Dagbladet.

Skytingen vurderes som en ekstrem islamistisk terrorhandling, sier PST under en pressekonferanse klokken 14.

PST høyner trusselnivået i Norge fra nivå 3 til nivå 5 på grunn av masseskytingen i natt.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.