Ifølge VG skal den terrorsiktede Zaniar Matapour ha spilt inn en troskaps-ed til terrororganisasjonen «islamsk stat» (IS) samme natt som han gjennomførte sin terroraksjon i Oslo 25. juni i fjor. Eden ble innspilt i en leilighet der en medisktet somalier bodde.

VG opplyser ikke hvem som har kommet med opplysningene, men viser et bilde av leilighetskomplekset der troskaps-eden skal ha blitt spilt inn.

I den aktuelle leiligheten bodde en mann i 40-årene. Han skal ha vært hjemme da den terrorsiktede 43-åringen kom på besøk, rundt midnatt, natt til 25. juni i fjor.

I løpet av oppholdet i leiligheten gjorde Zaniar Matapour noen av de siste forberedelsene til det forestående angrepet i Oslo sentrum, nemlig å spille inn et troskapsløfte til Den islamske stat (IS), en såkalt baya, får VG opplyst.

Troskapsløftet skal ifølge VGs opplysninger ha blitt lagret som en lydfil og sendt videre fra telefonen til mannen i 40-årene. Det er imidlertid uklart hvem som fysisk videresendte filen og hvem som mottok den, får VG opplyst.

– Jeg ønsker ikke å kommentere dette, utover at det er usikkert, sier forsvareren til mannen i 40-årene, Victoria Holmen, til VG.

Skjermdump: VG

VG skriver at mannen, som har somalisk bakgrunn, er identisk med mannen som ble siktet for medvirkning til terroraksjonen i oktober.

Da terrorsiktede Zaniar Matapour skal ha ankommet leiligheten i Oslo rundt midnatt 25. juni i fjor, så skal han ha hatt med seg en bag. Den medsiktede mannen i 40-årene har i politiavhør forklart at han ikke vet noe om innholdet i bagen, får VG opplyst.

Forsvareren ønsker ikke å kommentere dette.

– Hvordan vurderer du mistankegrunnlaget mot din klient?

– Mistankegrunnlaget har vært svak fra starten av og har ikke styrket seg den siste tiden, sier Holmen.

Etter at troskapsløftet skal ha blitt spilt inn og videresendt, dro Matapour fra leiligheten og videre til sentrum med taxi og trikk – og begynte å skyte rundt seg. (VG)

Opplysninger til VG: Her sverget Zaniar Matapour terror-troskap i Oslo (VG)

Les også:

PSTs innrømmelse om Matapour: – Det er mange i dette nettverket i Norge, vi kan ikke overvåke alle

Bhatti snakket med Matapour få dager før masseskytingen i Oslo

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.