Advokat Marius Dietrichson. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB

Terrorsiktede Zaniar Matapour har klaget over sin soning. Mandag kom Oslo Tingrett til at forholdene ikke er i strid med menneskerettighetene, og fengslingen ble forlenget.

Den terrorsiktede islamisten Zaniar Matapour har klaget på forholdene han opplever i fengsel. Han sitter for tiden isolert på en avdeling med særlig høy sikkerhet i Ullersmo fengsel. Hit ble han overført i forrige måned.

Klagesaken ble tatt opp til behandling i Oslo Tingrett, og der falt konklusjonen ikke favør av Matapour.

NTB-Fredrik Moen Gabrielsen melder om saken.

– Tiltaket om å overføre siktede til avdeling med særlig høy sikkerhet var nødvendig og derfor ikke i strid med EMK artikkel 3, skriver Oslo tingrett i kjennelsen mandag ettermiddag.

– I begrunnelsen er det vist til siktelsen for grov terror, voldshendelser der siktede har vært involvert, og observasjoner av siktede der det mistenkes at han prøver å rekruttere innsatte og knytte bånd til likesinnede, heter det videre.

Forsvareren: – Må straks opphøre

Matapour er for tiden helt uten menneskelig kontakt, bortsett fra noe kontakt med de ansatte, ifølge forsvareren, advokat Marius Dietrichson. Han mener Matapour nå sitter i et fengsel inni et fengsel.

– Han har knapt kontakt med sine voktere som henvender seg til ham gjennom en luke i døren, kun på betryggende avstand. Han er dypisolert på en måte som vi ikke er vant til i norsk fengselsregime. Det må straks opphøre, sa forsvareren til VG i forrige uke.

Dietrichson mener dette bryter med Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK) artikkel 3, som går på forbud mot tortur, umenneskelig og nedverdigende behandling og straff.

Voldshendelse og frykt for angrep

Matapour ble i mai overført fra Halden fengsel til Kongsvinger fengsel. I forrige måned ble han igjen overført, denne gangen til Ullersmo fengsel på Romerike.

Den siktede har til nå langt fra fremstått som noen harmløs og angrende mønsterfange, snarere tvert imot.

I kjennelsen fra Oslo tingrett vises det til flere hendelser hvor Matapour skal ha kommet i konflikt og fysisk uoverensstemmelse med andre innsatte, i både Halden og Kongsvinger.

Det vises spesielt til en voldshendelse hvor Matapour angrep en annen innsatt i Halden fengsel, som fikk skader i ansiktet.

I juni ble det sendt inn en bekymringsmelding hvor de ansatte i Kongsvinger fengsel fryktet at han planla angrep på de ansatte, ifølge kjennelsen.

Dukket opp i rettsmøte

Advokat Dietrichson sier til NTB mandag ettermiddag at han først må informere sin klient om kjennelsen før han kommenterer tingrettens beslutning.

Fredag ble det holdt rettsmøte som skulle vurdere videre fengsling. Matapour dukket selv opp for første gang i retten. Han var imidlertid ikke til stede på mandagens rettsmøte, som skulle vurdere klagen på soningsforholdene.

Det var natt til 25. juni i fjor at Matapour skjøt og drepte to personer i Oslo sentrum, i den meget omtalte, islamistisk motiverte  terroraksjonen ved London pub. Flere andre ble såret.

Siktede nekter imidlertid straffskyld for grov terror.

Les også: 

Sakkyndige uenige om tilregneligheten til drapsmannen Matapour

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.