Petter Høines (50) satt ved siden av kompisen som ble skutt og drept på uteserveringen hvor de satt i Oslo lørdag. Høines unngikk kuleregnet såvidt.

Mandag morgen skal det være en storslått politisk markering på Rådhusplassen i Oslo mot «angrepet på den skeive bevegelsen».

Høines er sterkt preget etter at kameraten ble skutt og drept på uteserveringen til Per på Hjørnet natt til lørdag,

– Vi snakket som kompiser gjør om familie og dagligdagse ting, sier Høines til NRK Dagsrevyen søndag.

Da ble idyllen brutt. Lyden av skudd flerret sommernatten. Petter kjente suset fra kulene, men ble ikke tuffet. Det ble derimot hans kamerat.

– Hadde ikke han sittet akkurat der han satt, så hadde ikke jeg vært her i dag, det er jeg ganske sikker på.

– En helt vanlig pub

«Peter kan ikke forstå hvorfor akkurat de ble angrepet. For Per på Hjørnet beskrives som en helt vanlig pub i Oslo. I dag bruker Petter tiden på å minnes sin gode venn,» sier dagsrevyreporter Paal Wergeland.

– En nydelig, flott familiefar, med flott kone, og «alt på g». Gjennomsnill, ærlig, flott person. Ikke noe tull med ham, han var en mann som alle likte, sier Petter Høines.

Like etter at reportasjen er sendt på Dagsrevyen, legger NRK ut en tekstversjon av saken på nett. Saken er mer omfattende og har mange flere detaljer enn TV-reportasjen. Likevel siteres ikke det Høines sa om at kompisen var en «flott familiefar, med flott kone» med et eneste ord.

Også VG har snakket med Petter Høines, og publiserte intervjuet lørdag. Heller ikke her nevnes noe som antyder at Høines’ drepte kamerat var familiefar med kone. Det nærmeste vi kommer er dette:

50-åringen forteller at verken han eller kompisen var der for å feire Pride, men at han har venner som var det.

VGs versjon

VG har også snakket med Tormod Bakke Johnsen:

Han hører roping, og et helt spesielt skrik, forteller han:

–  Et sånt skrik du hører på film. Jeg så at han skjøt og at folk ramla. Det var kaos. De skrek i frykt og ville komme seg i sikkerhet.

Johnsen sa lørdag at Matapour ropte «Allahu akbar!» idet han begynte å skyte:

Tormod Bakke Johnsen var på vei hjem fra utestedet London pub da han, på vei til en taxi, passerte gjerningsmannen.

– Idét jeg passerer ham, bare et par meter unna, drar han opp skytevåpen, roper «allahu akbar» og begynner å plaffe folk ned. Han skyter vilt, sier Johnsen til Dagbladet.

I VGs versjon hører Johnsen altså «roping», men overhodet ikke «Allahu akbar!».

Politisk markering på Rådhusplassen

Litt lenger uti Søndagsrevyen formidler reporter Astrid Randen at det legges opp til en storslått «regnbuemarkering» på Rådhusplassen i Oslo mandag morgen mot angrepet på den skeive bevegelsen.

Leder av Oslo Pride, Inger Kristin Haugsevje, forteller at hele den skeive bevegelsen står bak arrangementet.

– Vi samlet oss for å finne ut hvordan vi skulle håndtere det som skjedde på lørdag. Og budskapet er at vi trenger å samles. Vi samles i morgen, på Stonewall-dagen, til en markering, og alle oppfordres til å ta med seg de parolene og de flaggene de hadde tenkt å gå i paraden på lørdag med.

– Blir dette den Pride-paraden dere skulle hatt på lørdag, eller blir det en markering av angrepet?

– Dette er en politisk markering, som vi gjør i solidaritet med de som er angrepet som følge av dette.

Byrådsleder Raymond Johansen appellerer til oslofolk om å stille opp.

– Det er en solidaritetsmarkering, å slå en ring om det skeive miljøet, Oslo skal være en åpen, raus og inkluderende by. Dette blir en viktig politisk markering, som den skeive bevegelsen arrangerer, og vi støtter selvfølgelig opp om det, understreker Johansen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.