Styreleder Abdirahman Diriye i Islamsk Råd Norge (IRN). Foto: Heiko Junge / NTB

Flere muslimske nettverk gir uttrykk for sorg og fordømmelse etter masseskytingen der to personer ble drept i Oslo sentrum. Det uttales at slikt ikke har noen sammenheng med islam.

Til tross for at den terrorsiktede Zaniar Matapour var erklært muslim og islamist, mener et samlet muslimsk miljø i Oslo at hans gjerning ikke kan kobles opp mot religionen.

NTB melder som saken, og refererer uttalelser fra sentrale representanter for islam i Norge.

Styreleder Senaid Kobilica i Muslimsk Dialognettverk skriver på sin Facebook-side at han er i sjokk, og beskriver angrepet som «grusomt», forteller Aftenposten.

–Jeg fordømmer på det sterkeste dagens drap og angrep på våre uskyldige medborgere i Oslo. Et angrep mot én er et angrep mot alle. Mine tanker går til ofrene og deres pårørende, skriver han.

Islamsk Råd Norge skriver på Facebook at de «tar totalavstand fra drap på uskyldige menneskeliv».

Lederen for Islamsk Råd, Abdirahman Diriye, uttaler til TV 2  at det han nå frykter, er økt hat mot muslimer.

Han sier ikke noe om at han er redd for nye aksjoner fra islamister med samme holdninger som den pågrepne Zaniar Matapour.

– Vi ble fortvilet da gjerningspersonen så raskt ble koblet til religionen islam, fordi handlingene hans er uislamske og vi faktisk ikke vet noe om hans religiøsitet, legger Diriye til.

Han ber folk være varsomme med å kalle angrepet islamistisk motivert terror frem til politiet har kartlagt motivet bedre. Det er ikke presisert hva mer han trenger av dokumentasjon på gjerningsmannens islamske tilknytning, enn det politiet allerede har vist til.

Fahad Qureshi, som leder det nokså ytterliggående Islam Net, sier handlinger som masseskytingen i Oslo «ikke har noen rot i islam».

Dette hevder han til tross for at slike aksjoner gjentatte ganger utføres over hele verden, nettopp av terrorister som påberoper seg islam som motiv .

– Det er uakseptabelt å ta livet av andre mennesker. Uavhengig av om de er homofile eller heterofile, sier han til Aftenposten.

Les også: 

Støre tar ikke noe oppgjør med «tankegodset» denne gangen

Den beste sommerlektyren finner du her:

Les denne nyheten fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Lest denne? En utrolig aktuell bok!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Husk å støtte Document:

Vi setter stor pris på et bidrag til vårt arbeid, bruk Vipps eller konto:

Bestill et abonnent, til deg selv eller noen andre. Det gir tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.