Terrorangrepet 25. juni 2022 kunne vært forhindret. Evalueringsrapporten gir et innblikk i svikt etter svikt i dagene frem mot angrepet. Nye ting kommer frem fra rapporten, og PST fremstår i et stadig verre lys.

Blant annet fremgår det at PST var veldig fokusert på trusselen fra høyreekstreme, men ignorerte trusselen islamister utgjorde. Som Per-Willy Amundsen sa til Documents Øyvind Thuestad, ser det ut til at PST valgte å opptre politisk korrekt.

– Det som er utrolig, smertelig og utilgivelig, er at denne politiske korrektheten nå også ser ut til å ha påvirket PSTs faglige arbeid, deres oppfølging av de ulike miljøene de skal overvåke, og det er alvorlig, sier Per-Willy Amundsen.

PSTs blindsone: Hadde «høy bevissthet» om høyre­ekstreme, ignorerte islamistene

Aftenposten har i detalj gått gjennom den siste uken før terrorangrepet. PST fremstår som totalt ubrukelige, og det er liten tvil om at de sviktet sitt oppdrag fullstendig. Også E-tjenesten gjør feil, og deres handlinger før terrorangrepet bør også granskes.

Søndag 19. juni mottar Forsvarets etterretningstjeneste informasjon om at en norsk IS-symapisør planlegger et terrorangrep i Norge, og har forsøkt å komme i kontakt med IS for å få hjelp til å lage en video som skal spres etter angrepet.

E-tjenesten er ganske sikker på at den norske islamisten er Arfan Bhatti.

Mandag 20. juni kaller E-tjenesten inn PST på et hastemøte over video. Etter dette svekkes kommunikasjonen, E-tjenesten lover å ettersende informasjon, men dette skjer ikke. PST starter etterforskning for å se om de er enige i at Bhatti er den trolige IS-sympatisøren.

Tirsdag 21. juni avgjør PST at de er enige i at det varselet E-tjenesten har mottatt trolig dreier seg om Bhatti, kontraterrorgruppen kommer til samme konklusjon.

Men siden Bhatti er utenlands, så kan det ikke være han som skal gjennomføre selve angrepet. De ber derfor PST om å undersøke Bhattis indre krets og sosiale medier.

Onsdag 22. juni: PST ignorerer E-tjenesten forslag, og setter ned en egen gruppe som skal undersøke hvem som forsøker å kontakte IS. Men de undersøker ikke Bhattis krets, og overser derfor Matapour.

Samme dag sender en PST ene-post til E-tjenesten og ber om mer informasjon, men ingen i E-tjenesten leser e-posten.

Torsdag 23. juni fortsetter PST sine undersøkelser. Blant annet sier gruppen som jobber med åpne kilder at de er usikre på hvordan de skal løse oppgaven, men de har funnet ut at Bhatti ikke har oppdatert sin Facebook-profil på en stund.

Problemet er bare at PST har undersøkt feil konto. 9 dager tidligere la Bhatti ut en post med oppfordring om å drepe homofile. Dette blir oversett av PST.

 

Hvis PST hadde oppdaget dette hadde man trolig undersøkt kretsen rundt Bhatti nøye, og da hadde sjansen vært stor for at Matapour hadde blitt oppdaget. Matapour har tross alt vært i PSTs søkelys siden 2016.

Fredag 24. juni finner endelig møtet mellom PSTs kontraterrorgruppe og E-tjenesten sted. 12 personer fra E-tjenesten møter opp i Nydalen. Men ingen av de to sakslederne fra PST kan møte. En hadde gått for dagen, en annen var i et annet møte.

Man må stille spørsmål om hvordan PST prioriterer her. Det dreier seg tross alt om et reelt varsel om et mulig terrorangrep. PST sender fire analytikere som ikke har jobbet med saken. De har ingen informasjon om Bhattis tilknytning til trusselen.

Samtidig nevner de en situasjon hvor Bhatti ble stoppet i en bil med en passasjer etter å ha jaget folk fra SIAN. Denne personen var Matapour, men PST klarer ikke identifisere ham.

E-tjenesten viser Bhattis innlegg på Facebook som er vist ovenfor. Men ingen av de nevner at det er midt i pride-måneden, og at det er flere arrangementer allerede neste dag.

PST bestemmer seg for å ta helgen fir, og starte opp igjen på mandag.

Lørdag 25. juni smeller det.  Zaniar Matapour ut av trikken ved Tinghuset i Oslo, og har med seg en pistol og et automatvåpen. Han åpner ild mot utestedene Per på hjørnet og London Pub. To personer blir drept, ni andre påført skuddskader og 25 andre påført andre typer skader.

Et terrorangrep som kunne godt langt verre, hvis ikke modige sivilister hadde grepet inn.

Konklusjonen til 25. juni-utvalget er klar og tydelig: Terrorangrepet kunne ha vært forhindret.
Man kan uttrykke seg sterkere: Terrorangrepet burde ha vært forhindret.

Les også:

Knusende rapport: Masseskytingen i Oslo kunne vært forhindret

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.