Leder av justiskomiteen, Per-Willy Amundsen, stiller seg uforstående til at PST satt på informasjon om et mulig terrorangrep i Skandinavia uten å informere hverken Oslo-politiet eller justisministeren. Informasjonen kom frem i en samtale en fordekt agent fra e-tjenesten hadde med en islamist på nett.

– Jeg er svært overrasket. Jeg må si at jeg i utgangspunktet hadde tatt for gitt at justisministeren var informert. Det ville være naturlig i saker som dette, og det er også min erfaring at det skjer, sier Amundsen til VG. (NTB)

Justisminister Emilie Enger Mehl synes ikke det var merkelig at informasjonen ikke gikk videre. PST-sjef Hedvig Moe begrunner tilbakeholdelsen. Men det hun sier, er formulert i så generelle vendinger at det kan unnskylde hva som helst i etterkant. Det er en merkelig avvisning av muligheten for at angrepet kunne vært avverget.

– Generelt når PST varsler et politidistrikt om en mulig trussel, må det foreligge informasjon som politiet vil kunne bruke eller ha nytte av. Det vil for eksempel være vanskelig for et politidistrikt å forholde seg til informasjon om et mulig angrep i Norge uten å kunne si noe mer om når, hvordan, hvor i landet eller av hvem, sa assisterende PST-sjef Hedvig Moe til VG fredag. (NTB)

Hvis politiet skal vite “når, hvordan og hvor i landet eller av hvem”, vil de aldri kunne reagere.

Det er ikke mange terrorangrep i Skandinavia. Her snakker vi om et stort arrangement av mennesker som islamister har mye imot. Kan det være politisk uvilje mot å se LGBTQ som et mulig mål som lå bak?

Politiet hadde stanset Zaniar Matapour sammen med Arfan Bhatti etter en Sian-demonstrasjon på Furuset i Oslo. De innkalte Matapour til samtale, men fikk ikke inntrykk av at han var farlig.

Konstituert PST-sjef Roger Berg sa at de oppdaget at det var miljøer de ikke kjente til og at det dreide seg om så mange mennesker at de umulig kunne følge med på dem.

En agent fra e-tjenesten snakket fordekt med en islamist på nett og utga seg for å være fra IS. Matapours forsvarer Marius Dietrichson har sett noe av kommunikasjonen og mener alt må komme frem.

Advokat Marius Dietrichson, som er forsvareren til terrorsiktede Zaniar Matapour, sa fredag ettermiddag til VG at han mener e-tjenestens lokaler bør ransakes. Dietrichson sier e-tjenesten ikke har levert ut all dialog de hadde med en islamist i dagene før terrorangrepet i Oslo.

En agent fra Etteretningstjenesten utga seg for å være leder i terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) og snakket med en islamist i dagene før terrorangrepet 25. juni i fjor. Islamisten fortalte om planer om et angrep i Skandinavia. (NTB)

Hvis dette er kilden til informasjonen om terrorangrep, er det uforståelig at ikke PST gikk videre med varselet til Oslo-politiet og Justisdepartementet.

Men Dietrichson mener det er e-tjenesten som kan ha fremprovosert angrepet.

PST jobbet med å vurdere informasjonen fra e-tjenesten da Matapour gikk til angrep på utestedene London pub og Per på hjørnet. Dietrichson har fått tilgang til meldingene mellom islamisten og agenten ettersom han er Matapours forsvarer. Han sier at dialogen han kan se, er nok til å stille spørsmål om hendelsen ble provosert fram, og derfor mener han at all dialogen må fram.

– Hvis ikke de utleverer meldingene frivillig, så bør politiet utøve tvangsmidler overfor e-tjenesten. (NTB)

Det at PST ikke gikk videre, har satt e-tjenesten i en vanskelig situasjon. De deltok i en fremprovosert samtale og fikk opplysninger som enhver normal sikkerhetstjeneste vil spre til så mange som mulig.

Men ikke PST. Det hjelper ikke hva sjefen Hedvig Moe sier i ettertid. Det at hun forsvarer unnlatelsen, gjør det bare verre.

 

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.