Etterretningstjenesten fikk vite om mulige planer om et terrorangrep i Skandinavia noen dager i forkant av skytingen i Oslo i sommer, melder VG og NRK.

Ifølge VG skal etterretningstjenesten ha fått vite om planer for et terrorangrep mot Skandinavia seks dager før terroren rammet Oslo i fjor.

De neste dagene forsøkte sikkerhetstjenesten å finne ut hvorvidt planen var reell og hvem som i så fall sto bak, ifølge avisens opplysninger. PST skal ikke ha hatt nøyaktige opplysninger om sted, tid eller navnet på den eller dem som skulle gjennomføre det mulige angrepet.

PST skal ifølge VG fortsatt ha jobbet med å vurdere informasjonen og snøre sammen nettet da Zaniar Matapour gikk til angrep i Oslo sentrum 25. juni i fjor. To ble drept og 24 ble skadd i skytingen mot utestedene London pub og Per på hjørnet.

Assisterende PST-sjef Hedvig Moe bekrefter overfor avisen at de var i kontakt med etterretningstjenesten og at de vurderte informasjonen som reell og prioriterte å undersøke den.

– Den informasjonen tok vi alvorlig, sier Moe til VG.

Hun bekrefter også at PST nå ser nærmere på om de kunne gjort noe annerledes i saken og om angrepet kunne ha vært stoppet.

Overfor NRK bekrefter Etterretningstjenesten at de utleverte informasjon til PST i saken.

– Vi kan bekrefte at Etterretningstjenesten har utlevert informasjon i saken. Ut over dette har vi ikke ytterligere kommentarer. Vi verken kan eller vil kommentere operative forhold, sier kommunikasjonssjef i Etterretningstjenesten Ann-Kristin Bjergene til rikskringkasteren.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.