En 51 år gammel tysk statsborger som er fast ansatt medarbeider i den innenlandske etterretningstjenesten Verfassungsschutz, er blitt pågrepet for å ha planlagt et bombeangrep mot etteretningstjenestens hovedkontor i Køln. Han skal også ha lekket hemmelig informasjon på internett.

Han hadde ikke vært ansatt i lang tid, og en talsperson for etteretningstjenesten sa at han ikke hadde gjort seg bemerket på noen som helst måte under opplæringen eller under arbeidet. Nøyaktig hvor den pågrepne arbeidet, ville ikke etaten si noe om til Die Welt.

Islamisten har under falske navn i chat utlevert etatsinterne og sensitive opplysninger. Han har også tilbudt seg å utlevere ytterligere opplysninger som kunne ha brakt etaten i fare. Der Spiegel legger til at han hadde tilbudt seg å «sluse» andre jihadister inn i bygningen i forbindelse med et angrep.

Videre opplyser avisen at han er familiefar, hadde jobbet i bank, og var ansatt i etterretningen siden april 2016. Jobben hans var å følge med på islamistmiljøet.

Han ble avslørt av en av de andre ansatte som selv arbeidet som informant for etteretningstjenesten.

I følge Die Welts opplysninger hadde mannen levd et slags dobbeltliv – han snakket med flere muslimer, eller personer som utgav seg for å være muslimer, om et mulig attentat mot hovedkvarteret til Verfassungsschutz i Køln i en chat på internett.

Attentatet skulle gjennomføres «i Allahs ånd». Det er så langt ikke kjent om han hadde påbegynt de praktiske forberedelsene til terrorangrepet.

Islamisten er blitt arrestert med mistanke om mordplaner og ulovlig omgang med sprengstoff. Etteretningstjenesten bekrefter at ansvarlig påtalemyndighet har tatt over saken.

Etterretningstjenesten har bekreftet alle opplysningene overfor Die Welt. Arrestasjonen viser at ikke engang etteretningsmyndighetene kan være trygge på sine egne ansatte.

I sikkerhetskretser heter det at den anholdte som kunne ha brakt Verfassungsschutz i fare, åpenbart har vært på «leting etter mening».

Familien visste ikke at han hadde konvert til islam i 2014. Han skal ha avgitt sin islamske ed overfor en salafistisk predikant i Berlin. Predikanten skal ha kriget i Syria.

Süddeutsche Zeitung mener å vite at den arresterte opprinnelig er spansk og at han har fire barn.