Som svar på en parlamentarisk henvendelse fra Frihetspartiet (FPÖ) opplyser Østerrikes innenriksminister Wolfgang Sobotka at sikkerhetstjenestene der til lands holder oppsikt med 287 jihadister og reelle eller potensielle Syria-krigere, skriver Kronen Zeitung. 98 av de 287 under oppsikt har østerriksk statsborgerskap.

Men det mest bemerkelsesverdige i statsrådens svar er at 114 av disse personene, en andel på ca. 40 %, kom til landet som «flyktninger».

Østerrikes største avis skriver at disse 114 personene nyter godt av en offentlig omsorg til en kostnad av over 800 euro pr. måned, foruten mobiltelefonkort, gratis offentlig transport og et «kulturpass» som gir gratis adgang til konserter og kinoforestillinger.

«Vi kan ikke ha det sånn at disse ekstremt farlige personene blir finansiert og forpleid av oss på grunn av innvilget asylstatus: Disse personene må straks utvises», sier FPÖ-leder Heinz-Christian Strache om faktaene som nå er blitt kjent.

Som bakteppe for den østerrikske innenriksministerens opplysninger forteller kilder i den føderale tyske etterretningstjenesten BND til Die Welt at den islamske staten (IS) gir sine terrorister særskilt opplæring for best mulig å sette dem i stand til å blande seg med asylstrømmen og få innvilget asylsøknad i Europa.

Samtidig har sikkerhetstjenesten Verfassungsschutz utarbeidet en brosjyre som skal sette «flyktninghjelpere» i stand til å identifisere potensielt farlige personer. Pågående eller aggressiv islamsk misjonsiver, samt endring av adferd og utseende i overensstemmende retning, er blant faresignalene som skal utløse bekymringsmelding til myndighetene.

Denne påpasseligheten, som tidligere ble ansett som hysterisk, paranoid eller unødvendig, kommer naturligvis for sent:

Etter terrorangrepene i Paris for ett år siden er det blitt klart at terrormilitsen sluser inn krigere kamuflert som flyktninger. De kommer som «sovende» – og skal siden slå til som lyn fra klar himmel.

Alle de ni Paris-terroristene kom da også som «flyktninger» til Europa, skriver Der Spiegel.

Med tanke på at terroristene lærer seg å opptre på en upåfallende måte, står europeiske myndigheter overfor en umulig oppgave med å filtrere dem ut fra asylstrømmen. Og selv om denne skulle stenges av i morgen, ville de sovende cellene som skyldes de foregående årenes skjødesløshet, forbli en trussel. Om de ikke vil gå til aksjon straks, kan de ligge forholdsvis lavt i terrenget ved å forsøke å radikalisere potensielle terroraspiranter i den muslimske innvandrerbefolkningen. Veien fra kriminalitet til terror kan være kort.

 

Kronen ZeitungDie WeltDer Spiegel