Kujtim Fejzulai, den 20 år gamle terroristen som ble drept av politiet under terrorangrepet i Wien mandag kveld, ble løslatt fra fengsel lenge før tiden fordi han hadde gjort et godt inntrykk under avradikaliserings­programmet som han deltok i under soningen.

Det skriver Kronen-Zeitung.

Fejzulai ble dømt til 22 måneders fengsel for terrorforbund etter at han var blitt stanset i et forsøk på å slutte seg til den islamske staten (IS) i Syria.

Ikke desto mindre fantes det ingen faresignaler som tydet på radikalisering, uttaler Østerrikes innenriksminister Karl Nehammer. Fejzulai hadde gitt inntrykk av å være en integrert ung mann.

20-åringen jobbet hardt for å lykkes med å lure avradikaliserings­programmets eksperter, for i virkeligheten hadde han onde hensikter, konkluderer statsråden, som sier at denne systemfeilen må evalueres.

Forsøk på avradikalisering har stort sett vært mislykket, advarte Naima Rudloff, statsadvokat ved påtalemyndighetens antiterrorenhet i Paris, i 2018.

Usman Khan, terroristen som drepte to personer og skadet tre under et terrorangrep på London Bridge i 2019, hadde deltatt i et britisk avradikaliserings­program, og viste i 2018 angivelig tegn til å ha blitt rehabilitert. Khan utførte terrorangrepet samme dag som han deltok ved en konferanse om rehabilitering av kriminelle.

Die Welt opplyser at Fejzulai under rettssaken før fengselsdommen hadde sagt at han begynte å studere islam i puberteten, at skoleresultatene samtidig hadde blitt klart forverret, og han hadde havnet i «feil moské» i 2016.

Forsøket på å slutte seg til IS i Syria ble forhindret etter at han hadde kommet seg til Tyrkia, skriver den tyske avisen.

 

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.