Nytt

Etter det vestlige etterretningstjenester har fått vite, har IS sannsynligvis skaffet seg titusener av teknisk sett ekte pass fra minst tre arabiske land, skriver Die Welt. Både i Syria, Irak og Libya har terrorstaten tatt kontroll i byer med offentlige kontorer hvor det befinner seg utstyr for passproduksjon.

IS bedriver tilsynelatende en handel med passene som de tjener penger på. «Ekte falske pass,» som man kaller det i etterretningskretser, kan allerede skaffes på svartebørsen for mellom ett tusen og femten hundre dollar. Sikkerhetstjenestene frykter at jihadistene også bruker passene til å smugle terrorister inn i Europa under dekke av å være flyktninger.

Frontex-sjef Fabrice Leggeri advarer om at menneskestrømmen til Europa er en sikkerhetsrisiko. Selv om grensemyndigheten kontrollerer passene nøye, er det ikke gitt at man kan feste lit til gyldigheten, legger han til.

I et land hvor det er borgerkrig, som i Syria, er det til syvende og sist ingen som kan garantere «at dokumenter som ser ekte ut, i virkeligheten er utstedt av en offisiell myndighet, eller om de er i hendene på den rette eieren».

Minst to av terroristene i Paris den 13. november kom til Hellas med syriske pass som IS hadde stjålet i Raqqa, skriver den tyske storavisen. Og nylig ble to mistenkte terrorplanleggere arrestert i et asylmottak i Salzburg, Østerrike, med hvert sitt pass av samme opphav. En ikke spesifisert etterretningstjeneste skal ha gitt tyske myndigheter informasjon om hvilke numre det er på passene det dreier seg om.

Det er ingen mangel på kreativitet i bransjen for falske dokumenter:

I følge tyrkiske medier ble to menn sist torsdag arrestert på flyplassen i Istanbul. Mennene ville smugle 148 europeiske identitetspapirer til Tyrkia. Dokumentene var skjult i pizzaovner sammen med kameraer og SIM-kort. Begge er mistenkt for å vært på oppdrag for IS.

Det er vanskelig å unngå følelsen av at det vi har sett i Frankrike i løpet av 2015, bare er begynnelsen.

Fatima, a 45-year-old Syrian refugee from the central city of Homs, flashes her passport in Tangier, Morocco, on October 28, 2013. Fatima arrived in Morocco two months ago with her husband and their seven children and lives now with a dozen of other Syrian families on the sixth floor of a building on Tangier's seafront. AFP PHOTO /FADEL SENNA (Photo credit should read FADEL SENNA/AFP/Getty Images)

Die Welt