Den tyske riksadvokaten opplyser at sikkerhetsmyndigheter i landet torsdag morgen arresterte tre syrere tilhørende terrorbevegelsen IS, som var i ferd med å begå et angrep i gamlebyen i Düsseldorf – som er hovedstaden i delstaten Nordhrein-Westfalen.

De tre ble pågrepet på hvert sitt sted – i delstatene Nordrhein-Westfalen, Baden-Württemberg og Brandenburg. En fjerde mistenkt, også han fra Syria, sitter allerede i varetekt i Frankrike, hvor han formodentlig har gitt opplysninger av interesse for tysk politi, skriver Die Welt.

I Nordrhein-Westfalen ble Mahood B. pågrepet i Mülheim i Ruhr-området. Sikkerhetskilder opplyser til avisen at mannen som ble arrestert i Brandenburg, hadde bodd ett år i et asylmottak i Bliesdorf.

Alle de pågrepne er anklaget for å ha mottatt ordre direkte fra IS-ledelsen, og to av dem skulle etter planen sprenge seg i luften i sentrum av Düsseldorf. Deretter skulle andre attentatmenn drepe så mange som mulig ved hjelp av skytevåpen og annet sprengstoff – med andre ord et angrep etter modell av Mumbai.

Avdekkingen av planene er en indikasjon på at IS har smuglet mer enn bare en og annen sporadisk terrorcelle til Europa. En av de tre befant seg allerede i Tyskland i oktober 2014, mens de to andre – Hamsa C. og Saleh A. – skal ha reist fra Syria til Hellas via Tyrkia, for siden å ta seg til Tyskland.

Med IS-ledelsens velsignelse skal de to ha reist til Tyrkia i mai 2014. Siden reiste de separat i mars og juli i fjor til Hellas og videre til Tyskland.

Transittperioden i Tyrkia kan altså være av lang varighet. En celle kan sove på mange steder.

 

Die Welt

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂