I et intervju med Die Presse sier Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz at Europa bør benytte seg av noe i retning den australske løsningen på problemet med massiv asylinnvandring, og ikke la asylsøkere få sette sin fot på det europeiske fastlandet i påvente av at asylsøknaden behandles.
 

sebastian-kurz
Sebastian Kurz
 

Utenriksministeren vil heller internere asylantene på øyer i Middelhavet, tilsvarende det Australia gjør på Nauru og Papua Ny-Guinea, hvor de som måtte komme sjøveien, blir transportert etter å ha blitt avskåret av den australske marinen. Denne ordningen har redusert den australske asylinnvandringen til nesten ingenting, etter å ha vært på omtrent 40.000 personer mellom 2012 og 2013, poengterer han.

Målet for en slik hardere kurs ville altså være å avskrekke det som selv EU-kommisjonen nå erkjenner er overveiende økonomiske migranter, og ikke å gi etter for den kjølig beregnende utnyttelsen av europeisk humanisme.

«Det å bli reddet fra havsnød skal ikke være ensbetydende med en billett til Europa,»

sier Kurz, vel vitende om at hundretusener av personer er reiseklare på den andre siden av Middelhavet:

«Den som må bli igjen på en øy som Lesbos, og ikke har noen sjanse til å få asyl, vil lettere være rede til å reise frivillig tilbake enn en som allerede har en bolig i Wien eller Berlin.»

Utenriksministeren trekker også en sammenligning med Ellis Island i New York.

Forslaget til Kurz kommer omtrent samtidig med at den libyske statsministeren Fayez al-Sarraj i et intervju med Die Welt avviser at Libya ville akseptere å få asylsøkere i retur fra Europa.

«Europa må finne måter å bringe dem tilbake til hjemlandene på,»

sier al-Sarraj. Hvilket er lettere sagt enn gjort, all den tid opphavslandene ofte ikke er samarbeidsvillige – de anser snarere asylantene i Europa som en ressurs.

Den australske løsningen Kurz tar til orde for, fremtrer altså stadig tydeligere som en mulig vei ut av det demografiske uføret Europa er inne i.

I intervjuet sier utenriksministeren ellers at det å true EU-medlemsland med bøter dersom de ikke vil ta sin tilmålte del av asylstrømmen, er ødeleggende for unionen. Han legger til at avtalen med Tyrkia innebærer en farlig avhengighet.

«Plan A må være et sterkt Europa som er i stand til å beskytte sine egne grenser, og som selv kan avgjøre hvem som kommer til Europa og hvem som ikke gjøre det.»

For å oppnå dette tar Kurz til orde for at EU oppretter en felles grensestyrke verdt betegnelsen. Det er vel tvilsomt om han tror på det selv, gitt beskrivelsen han gir av dagens lederskap:

«Jeg ser en fare i at noen få sentraleuropeiske politikere tror at de kan gi instrukser til et flertall i Europa, fordi de føler seg moralsk overlegne.»

Til å komme fra en utenriksminister er dette uvanlig klar tale.

 

Die Presse
Der Spiegel
Die Welt
NTB/ABC Nyheter

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂