Sebastian Kurz. Foto: Facebook.

 

Østerrikes utenriksminister Sebastian Kurz var nylig på befaring i Middelhavet for å danne seg et bilde av situasjonen på EUs sydlige yttergrense, og besøkte i den forbindelse et Frontex-skip fra den maltesiske kystvakten.

Under besøket rettet han skarp kritikk mot rednings­aksjonene som NGO-er utfører stadig nærmere den libyske kysten. På denne måten drukner det flere mennesker –ikke færre, sa Kurz. Som Die Presse rapporterer, la ikke Kurz fingrene imellom:

«NGO-galskapen må bringes til opphør», erklærte Kurz på Malta sist fredag. […] «Det finnes NGO-er som gjør godt arbeid, men også mange som er menneske­smuglernes partnere.»

EUs grensebyrå er i likhet med den østerrikske utenriks­ministeren utilfreds med tingenes tilstand:

Også Frontex kritiserer at virksomheten til smuglerne og de kriminelle nettverkene understøttes av at migrantene plukkes opp av europeiske skip stadig nærmere kysten av Libya.

Ferden går ikke lenger enn de kanoniske tolv sjømil innen nødanropet kommer, i følge Frontex-sjef Klaus Rösler. Selv patruljerer ikke grensebyrået så nært den libyske kysten.

Kurz gjentok sin tidligere oppfordring om ikke å ta migrantene med til Italia, men snarere å eskortere dem til steder utenfor EU etter australsk modell. Hvis det blir klart for folk at de blir stoppet, vil færre legge i vei, sier han.

Den europeiske lærings­kurven ser imidlertid ikke ut til å påvirkes nevneverdig. Det er sjelden andre europeiske toppolitikere ordlegger seg som Kurz, og det tas i praksis ingen koordinerte initiativer til noe i nærheten av en australsk løsning.

Den italienske politikken med å vinke migrantene videre har nå opphørt, ikke minst fordi Østerrike har truet med å stenge Brenner-passet. Om det kan fortsette i lengden med den økende trafikken, er et åpent spørsmål.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂