Greske soldater forsterker grensegjerdet mot Tyrkia med piggtråd den 2. mars 2020. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

En konfidensiell rapport fra EUs grensebyrå Frontex som den tyske avisen Die Welt har fått tilgang til, advarer om en massiv strøm av migranter fra Tyrkia til Hellas, etter at tyrkiske myndigheter gav migrantene i landet fritt leide til Europa.

I en intern rapport fra helgen som Die Welt har i hende, skriver Frontex: «Det forventes massemigrasjonsstrømmer til Hellas.» Det blir «vanskelig å stanse den massive strømmen av mennesker som har lagt ut på reisen.» «I de neste dagene» må man også regne med en økning i migrasjonen selv om kontrollene på tyrkisk side skulle bli gjenopptatt umiddelbart. «Sosiale medier» spiller i så måte en stor rolle.

EU har tre muligheter. For det første: Å svare raskt på Erdogans krav. For det andre: Å sikre Hellas’ grenser med politi og kamptropper. For det tredje: Blokkere Vestbalkan-ruten.

Den politiske ledelsen i EU nøler imidlertid med å iverksette strakstiltak i påvente av EUs utenriksministermøte i Brussel torsdag.

Den europeiske union er blitt tatt på sengen av den nye tilstrømningen av migranter fra Tyrkia til Hellas. Europeerne er uforberedt og uenige med hverandre.

Nå har EU-landene debattert lenge nok, mener den tyske EU-parlamentarikeren Manfred Weber (CSU).

Hellas trenger øyeblikkelig hjelp, og EU et «straksprogram» for utplassering av 10.000 EU-grensevakter.

Migranter tar en hvilepause etter å ha krysset grensen til Hellas fra Tyrkia ikke langt fra Kastanies den 2. mars 2020. Foto: Alexandros Avramidis / Reuters / Scanpix.

I mellomtiden har Frontex kun noen titalls tjenestepersoner på plass i grenseområdene det gjelder, og de politiske signalene er uklare.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og Nederlands statsminister Mark Rutte er «bekymret». Østerrike har kunngjort at landet ved behov vil forsterke grensestyrken på Vestbalkan-ruten med egne politifolk. «En situasjon som den i 2015 må aldri gjenta seg», sier statsminister Sebastian Kurz. «Å falle tilbake til isolasjon ville være tilbakeskuende», sier lederen i Forbundsdagens utenrikskomité Norbert Röttgen (CDU).

Röttgen er en av kandidatene til å etterfølge Annegret Kramp-Karrenbauer som leder for det største tyske regjeringspartiet.

Hellas bad søndag Frontex om å gripe inn raskt for å hjelpe landet med å sikre grensen. Og grensebyrået twitrer at de er i ferd med å se på saken.

Migrantene som forsøker å krysse grensen til Hellas i disse dager, rapporteres å komme fra blant annet Syria, Afghanistan, Irak, Pakistan og Somalia.

Hellas har sendt 1000 ekstra soldater til grensen mot Tyrkia, melder The Times.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.