EUs innenrikskommissær Ylva Johansson og sjefen for EUs grensebyrå Frontex, Hans Leijtens, under en pressekonferanse i Brussel den 19. januar 2023. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

– Ingenting kan forhindre mennesker fra å krysse en grense, ingen mur, intet gjerde, intet hav, ingen elv, sier Frontex-sjef Hans Leijtens, som har ansvaret for kontrollen med EUs yttergrense.

Den oppsiktsvekkende uttalelsen er gitt i et intervju med Welt am Sonntag, som søsteravisen Die Welt forhånds­annonserer lørdag.

Den nederlandske Frontex-sjefen, som har hatt jobben siden mars 2023, har holdt en svært lav profil i løpet av det snaue året som sjef for unionens grensebyrå.

I denne tiden, hvor den ulovlige migrasjonen til Europa har nådd et nivå som ikke har vært sett siden den store migrasjons­bølgen i 2015–2016, har han også fått svært lite medieomtale, til tross for – eller kanskje på grunn av – at han ikke egentlig prøver å gjøre jobben sin:

Sjefen for EUs grensebyrå Frontex har ytret seg avvisende til bestrebelser for å beskytte EUs yttergrense. […] Nederlenderen forklarer at det eneste som kan gjøres, er å forsinke tilstrømningen til EU og kontrollere den bedre.

Flere medlemsstater og politikere i EU har den senere tiden tatt til orde for bedre kontroll med unionens yttergrenser. Men Leijtens ønsker seg et annet «narrativ»:

Noen ganger, sier Leijtens, later man som «om man ganske enkelt kan sette en kork på flasken og så vil migrasjonen stoppe. Men det er en misoppfatning». […] «Denne praten om å ‘stoppe folk’ og ‘stenge grensene’ kan ikke være narrativet vårt hele tiden. Jobben min er å skape en balanse mellom effektiv grense­administrasjon og overholdelse av grunn­leggende rettigheter.»

Både grensepolitikken og medieomtalen av den var helt annerledes da Frontex ble ledet av franskmannen Fabrice Leggeri, som etter lang tid med kritikk, granskninger, anklager om regelbrudd og hardt press om å gå av, i april 2022 kunngjorde at han ville gjøre akkurat dét.

Leggeri ble blant annet beskyldt for å ha dekket over menneske­retts­brudd ved avvisning av migranter særlig i Hellas, og han hadde lenge vært i det venstre­orienterte tyske nyhets­magasinet Der Spiegels kritiske søkelys.

Den tidligere Frontex-sjefen hevder at det var politiske grunner til at regelbrudd ble instrumentalisert for å fjerne ham fra jobben, og viser overfor Welt am Sonntag til en samtale fra 2019 med EUs innen­riks­kommissær Ylva Johansson, som også er ansvarlig for migrasjons­feltet:

«Til da hadde kommisjonen ønsket at vi skulle utvide den stående styrken raskt. Men kommissæren spurte meg: ‘Hva trenger du den til? Migrantene er velkomne. Så hva skal vi med våpen og uniformer?’.»

En talsmann for Johansson nekter å kommentere dette, skriver Die Welt.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som ebok her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.