Fra strendene i Libya og Tunisia drives det en slags enveis fergetjeneste, oppmuntret og sponset av statlig finansierte ikke-statlige organisasjoner, såkalte NGOer. Denne fergetjenesten beveger seg gjennom europeiske kystfarvann – hvilket bare gjøres med godkjennelse fra det europeiske grense- og kystvaktbyrået Frontex.

Reisebyrå og velkomstkomité

Middelhavet er en betydelig fysisk barriere mellom mellom Afrika og Europa. For migrantene kan den bare forseres med båt. Frontex har både juridiske og fysiske midler til å stoppe båtene, men organisasjonen har utviklet seg til å bli velkomstkomiteen på den europeiske side mens NGO-apparatet er reisebyrå på den andre siden. 

Står det om gir Frontex til og med «en hjelpende hånd» ved å taue båter i havn, ikke tilbake da «push-backs» vil kunne «krenke» migrantenes rettigheter. 

«Ikke-bindende traktater»

Rettigheter, bindende og «ikke-bindende» traktater vedtatt med åpne øyne av europeiske ledere, står i veien for å avvise migranter mens juridiske spissfindigheter hindrer tilbakesendelse. 

Frontex’ hovedprioritet er med andre ord ikke Europas og europeernes sikkerhet. Frontex’ tidligere leder Fabrice Leggeri sa to år efter sin avgang at Frontex’ oppgave å sikre Europas grenser mot illegal migrasjon, ble eksplisitt blokkert av EU-kommisjonen:

– For Europakommisjonen er innvandring ikke et problem. Det er et prosjekt.

Frontex’ tidligere sjef: – For EU-kommisjonen er innvandring ikke et problem. Det er et prosjekt

– Nytteløst å kjempe imot

Fabrice Leggeris arvtager som leder av EUs grensevakt, nederlenderen Hans Leijtens, er fortrolig med Europakommisjonens prosjekt. I et intervju sa at det er nytteløst å forsøke å stanse flommen av migranter:

– Ingenting kan stoppe folk fra å krysse en grense; ingen mur, intet gjerde, intet hav, ingen elv.

Alt dette snakket om å ‘stoppe folk’ og ‘stenge grenser’ kan ikke alltid være vår fortelling. Min jobb er å skape en balanse mellom effektiv grensepolitikk og overholdelse av grunnleggende rettigheter. Det må bli slutt på den overfladiske opptattheten av dette spørsmålet, på alarmismen. Innvandring er en realitet.

Frontex-sjef: Nytteløst å forsøke å stanse illegal innvandring

Lykkejegere og snyltere

Hans Leijtens’ jobb er med andre ord å legge til rette for migrasjon gjennom europeiske farvann og det er ingen tvil om at det ikke er krigsflyktninger vi står overfor, men økonomiske flyktninger, lykkejegere og snyltere. Hans Leijtens sier det selv i en artikkel i Het Financieele Dagblad:

– De har hovedsakelig økonomiske motiver og flykter ikke bare, som tidligere, fra krig, krise og naturkatastrofer. 

Velferden gis bort

EUs «policy» muliggjør en tilnærmet ubegrenset tilstrømning av migranter til Europa. Hva det vil gjøre med de europeiske velferdsstatene, sier seg selv. 

Vi traff for et drøyt år siden en svensk pensjonist i Las Palmas. Han fortalte at han følte seg utrygg, han hadde ikke råd til et sted å bo, han sov på stranden og ble stadig ranet for det lille han bar med seg, nu hadde han ingen sovepose lenger. Han hadde, fortalte han, en pensjon på omtrent 500 euro fra den svenske stat.

 

Kjøp «Europas underlige død»!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.