Foto: Michael Varaklas / AP / NTB.

En gruppe advokater som gjennom NGO-er engasjerer seg i lov og rett på EUs yttergrenser, truer med å stevne sjefen for EUs grensebyrå Frontex, Fabrice Leggeri, inn for EU-domstolen for det de mener er ulovlig avvisning av migranter ved de greske øyene i Egeerhavet.

Advokatene mener at Frontex må trekke seg fra sitt oppdrag i Egeerhavet, melder Der Spiegel.

I et brev retter gruppen rundt advokatene Omer Shatz, Iftach Cohen og Anastasia Ntailiani alvorlige anklager mot Frontex-sjef Fabrice Leggeri. «Frontex gjør seg medskyldig i den greske politikken for å avvise migranter med beskyttelsesbehov på havet», sier Shatz.

Han beskriver de ulovlig avvisningene i Egeerhavet, som Der Spiegel har dokumentert flere ganger med sine undersøkelsespartnere, som «forbrytelser mot menneskeheten»; det handler om ulovlig utvisning, tortur og potensielt mord.

Hvis ikke Leggeri stanser operasjonene i Egeerhavet, vil gruppen gå til EU-domstolen i Luxembourg, sier Shatz.

Der Spiegel hevder å ha dokumentert at den greske kystvaken har stanset en rekke båter i Egeerhavet ved å ødelegge motorene og overlate menneskene ombord til seg selv, slik at den tyrkiske kystvakten har vært nødt til å plukke dem opp. Frontex har vært involvert i dette minst sju ganger, ifølge det tyske nyhetsmagasinet.

Dersom det blir sak ved EU-domstolen, kan Leggeri bli sparket fra jobben, mener Shatz.

Frontex-sjefen er allerede i hardt vær på grunn av en granskning som EUs antikorrupsjonsenhet har iverksatt mot grensebyrået, samt beskyldninger fra EUs migrasjons- og innenrikskommissær Ylva Johansson og EU-kommisjonens generaldirektør for migrasjons- og innenrikssaker, Monique Pariat, om at Leggeri har villedet EU-parlamentet.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.