Frontex-sjef Fabrice Leggeri. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB.

Alliansen av av sosialister og demokrater (S&D), som er den nest største partigruppen i EU-parlamentet, krever at sjefen for EUs grensebyrå Frontex, Fabrice Leggeri, går av.

Bakgrunnen er at Frontex’ overvåkningsfly gir Libyas og Tyrkias kystvakt informasjon om migrantbåter med sikte på at disse stanses før migrantene får sjansen til å komme seg til Europa.

Den sosialdemokratiske gruppen i EU-parlamentet hevder at denne praksisen er ulovlig og i strid med fundamentale rettigheter, fordi den kan resultere i at personer med krav på asyl blir avvist, skriver La Repubblica.

Frontex har hittil i år bidratt til at 11.000 menn, kvinner og barn er blitt tatt tilbake til Libya med tvang, og dermed ble fratatt sin rett til å søke asyl, hevder S&D-gruppen.

Flere NGO-er hevder at den europeiske grensestyrken ved en rekke anledninger har avvist migranter uten å være sikre på at det ikke finnes trusler mot deres sikkerhet, opplyser den italienske avisen.

Den italienske NGO-en Mediterranea krever at EU utnevner en kommisjon for å granske det organisasjonen kaller den kriminelle avvisningen som finner sted på unionens yttergrense, samt at Frontex ikke lenger skal bruke hverken fly eller fartøy med sikte på å samarbeide med land som ikke respekterer menneskerettighetene. Disse forholdene burde være en sak for den internasjonale straffedomstolen, mener Mediterranea.

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.