Et skip tilhørende den Malta-baserte NGO-en MOAS (Migrant Offshore Aid Station). Stillbilde: YouTube.

 

I en hemmelig rapport på tjue sider fra EUs grensebyrå Frontex går det frem at både menneske­smuglerne som opererer i Libya og den libyske kyst­vakten kontakter NGO-skipene direkte for å overlevere migrantene, skriver Corriere della Sera.

«Ved 90 prosent av rednings­operasjonene som er blitt gjennom­ført av NGO-ene i 2017, har de involverte fartøyene blitt oppdaget direkte av NGO-ene, og det er først etterpå at det har kommet en meddelelse til kyst­vaktens operasjons­sentral i Roma»,

heter det i rapporten, som er blant dokumentene som inngår i etter­forskningen ledet av stats­advokat Carmelo Zuccaro i Catania. Rapporten navngir spesielt åtte skip som seiler under flagg fra flere forskjellige land, som deltar i trafikken.

Frontex’ analytikere har skaffet seg opplysningene i avhør av migrantene som er gått i land, samt i rapporter fra etter­retnings­tjenestene til enkelte stater. Det bekreftes at transponderne ombord på skipene til enkelte NGO-er har vært avslått under operasjonene.

NGO-enes fremgangs­måte gjør det fra tid til annen vanskelig for italiensk politi å identifisere menneske­smuglerne blant migrantene.

Kontaktlistene assosierte med satellittelefonene som disponeres av smuglerne, inneholder forøvrig numrene til NGO-skipene, og migrantene har fått beskjed om å oppgi sin egen posisjon.

 

Corriere della Sera

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.